Gyűjtést szervez a Budakeszi és a Herceghalom Önkormányzata a kárpátaljai magyarok megsegítésére. A településvezetők a Facebookon kérik a helyieket, hogy segítsenek a bajbajutott testvértelepüléseken élőknek. Göd polgármestere is szolidárisát fejezte a kárpátaljai Makkosjánosin élőkkel.

Kárpátaljára érkeznek a menekültek

„Háború van Ukrajnában. Felfoghatatlan állapotok Beregdédán, a testvérvárosunkban. Felhívtam Egressy István polgármester társamat, aki elmondta, hogy 350 menekültet kell elhelyezniük, akik belső Ukrajnából érkeznek” – írta közösségi oldalán Győri Ottilia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lehet üzemanyagot kapni

A polgármesternek kárpátaljai kollégája azt mondta: „központi utasítás nincs, mindent helyben kell megoldaniuk. Hamarosan se telefon, se áramszolgáltatás nem lesz. Üzemanyagot már nem lehet kapni a benzinkutakon”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A férfiakat begyűjtik a hadseregbe

„Beregdédán 24 órás ügyeletet tartanak a hivatalban, a férfiakat az utcáról gyűjtik be az ukrán hadseregbe” – mondta Egressy István.

Itt lehet segíteni

Budakeszi vezetője mindenkit arra kér, ha teheti segítsen a beregdédaiaknak. A pénzadományokat az önkormányzat külön alszámlájára lehet utalni: 11742348-15390022-10060005 A közlemény rovatba írják be: Beregdéda megsegítésére”.

Kötelességük a segítségnyújtás

Győri Ottilia a BudaPestkörnyeke.hu-nak azt mondta, hogy évek óta nagyon jó kapcsolatot ápolnak a kárpátaljai testvértelepüléssel, így kötelességüknek érezték, hogy azonnal segítséget nyújtsanak az ottélőknek.

Megduplázza az önkormányzat a befolyt összeget

A csütörtöki testületi ülés egyik napirendi pontja is az ukrán-orosz konfliktus volt, ott döntötték el, hogy gyűjtést szerveznek. A befolyt összeget egyébként az önkormányzat megduplázza és egy segélyszervezeten keresztül eljuttatják Beregdédára.

Herceghalom is segít

Herceghalom polgármestere is arra kéri a településen élőket, hogy segítsenek a bajbajutott kárpátaljaiknak. Csizmadia Zsuzsa Facebook oldalán azt írja, amikor reggel megtudta, hogy mi történik Ukrajnában, azonnal felhívta testvértelepülésük, Szőlősgyula vezetőjét.

Szőlősgyuláról is behívták a tartalékosokat

„A polgármester úr arról tájékoztatott, hogy egyre feszültebb a helyzet Kárpátalján is. Szőlősgyuláról is behívták a hadkötelezetteket, tartalékosokat, akiket nem egyszer már az utcáról szednek össze és visznek el. Fogytán van az üzemanyag és az élelmiszerek is” – mondta Sápi Sándor, Szőlősgyula polgármestere herceghalmi kollégájának.

Gyűjtést szerveznek Herceghalmon

Csizmadia Zsuzsa azt írja: „Gyűjtést szervezünk számukra, hogy enyhíthessünk nélkülözésükön. Tisztelettel kérek mindenkit, aki teheti, tartós élelmiszerekkel, ruhaneművel, takarókkal segítsen szőlősgyulai Barátainknak. Adományaikat a KEK-ben adhatják le”.

Pénzadománnyal is lehet támogatni a bajbajutottakat

„Pénzadományokat az önkormányzat külön alszámlájára lehet utalni: Herceghalom Község Önkormányzata OTP-s számlszám: 11742001-15441630-10080003 A közlemény rovatba írják be: Szőlősgyula segítése. Segítségüket előre is köszönöm!” – írja a polgármester.

Göd polgármestere is megszólalt

Göd polgármestere, Balogh Csaba, az egyik helyi Facebook csoportba ezt írta csütörtök délelőtt: „Kedves Gödiek! Sokan tudják, hogy egyik testvértelepülésünk a kárpátaljai Makkosjánosi. A falu lakóival a gödieknek évek óta jó kapcsolata van, idén is tervezünk találkozni velük. Az Ukrajnában kirobbant háború kapcsán gondoljunk rájuk is, biztosítsuk őket szolidaritásunkról!”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: menekültek az ukrán-magyar határon – Forrás: Facebook