A csömöri temetőben évek óta bejárnak az őzek, lelegelik a sírokról a virágokat, gyakran a temetés másnapján széttrancsírozott koszorúkkal találkoznak a gyászolók. Horváth Mária 15 évesen meghalt fiát gyászolja, nem érti, hogy a temető tulajdonosai miért tűrik el, a vadak sírrongálását. Portálunk megkereste a csömöri polgármestert, Fábri István szerint a temető üzemeltetője, valamint a temető két tulajdonosa, a katolikus és az evangélikus egyház gyorsan megoldhatná a problémát, az önkormányzat mindent fizetne.

Éjszaka meghalt a gyermeke

„A fiamnak megállt a szíve 15 éves korában. Nem drogozott, nem ivott, normális kamasz volt, alvás közben egyszerűen meghalt, soha többet nem kelt fel.” – mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak a megtört anya. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Naponta kijár a temetőbe

A tragédia 18 éve történt, de Mária a mai napig nem felejti azt a reggelt. Az 58 éves édesanya azóta is szinte minden nap kimegy a temetőbe és virágot tesz le az elhunyt gyermeke sírján. Mária azt is elmondta portálunknak, hogy idő közben már a temetőben nyugszik az édesanyja, édesapja, sógornője, anyósa és számos jóbarátja. „Hiába viszünk nekik virágot, másnap reggelre lerágják, összetapossák a vadak” – teszi hozzá szomorúan az édesanya.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A temetőben szaporodnak a vadak

A csömöri temető egy részén rossz állapotban van a kerítés, vélhetően onnét jártak be a vadak, de Mária szerint ma már a sírkertben szaporodnak, nem is mennek ki onnét, ezért a szomorú asszony végképp nem érti, miért képtelenek az érintettek rendet tenni.

Nem tudják, mi az a halál

A Facebookon sokaknak tetszik, hogy őzikék élnek a csömöri temetőben. A gyászoló anya erre azt válaszolta, hogy a vadaknak nem a sírkertben van a helyük. A „decuki őzikés” posztokat pedig olyan, főleg fiatalok írják, akiknek gőzük sincs arról, hogy mi az a halál, vagy nem tudják milyen fiatalon elveszíteni egy gyermeket, akit az ember 15 éves koráig nevel – tette hozzá Mária.

4 éve nem történik semmi

Az asszony elmondta, többször szólt már az önkormányzatnak, hogy segítsenek megoldani a problémát. Állítása szerint mindig megígérik, hogy tesznek valamit, aztán rátolják az egyházra, a vadásztársaságra, a temetőgondnokságra és megy körbe folyamatosan az ügy, de valójában négy éve nem történik semmit.

Két egyházé a temető

A BudaPestkörnyéke.hu megkereste a csömöri polgármestert, Fábri Istvántól megtudtuk, hogy a csömöri temető a helyi római katolikus egyházközség és a helyi evangélikus egyházközség tulajdona. A két egyház működteti, gondozza, és egyúttal a temető működtetésével kapcsolatos bevételek is őket illetik. A napi működtetésre a két egyház az Antea Kft.-vel kötött jelenleg is érvényben lévő szerződést – írta megkeresésünkre a polgármester.

Az önkormányzat támogatja az egyházakat

Fábri István hozzátette: „Ennek ellenére önkormányzatunk több területen is támogatja a helyi egyházakat anyagilag, pl. a temető gondozásában is oly módon, hogy mi szállítjuk el a rendkívül nagy mértékű, érthető okokból keletkező temetői hulladékot, és mi álljuk a szállítás és szabályos hulladéklerakás teljes költségét.”

Az önkormányzat mindent fizetne

A polgármester elmondta: „Az őzike kérdés valóban évek óta probléma a településen. Ebben is felajánlottuk segítségünket a két egyháznak és a temető üzemeltetést végző Kft.-nek: bármilyen megoldást választanak, annak teljes költségét átvállaljuk. Ez ügyben a Polgármesteri Hivatalban már múlt évben egyeztetést hívtunk össze, melyen az egyházakon kívül a helyi tűzoltók, a rendőrség, a polgárőrség és a mezőőrség munkatársai is részt vettek. Mivel magánterületről van szó, önkormányzatunk csak a tulajdonosok felhatalmazásával és megbízásából tehet bármit. Hozzátette: „Önkormányzatunk továbbra is minden segítséget megad a temető működtetőinek.”

Nem értik az egyházak a gyászolók fájdalmát?

A csömöri temetőbe kijáró gyászolók fájdalmát úgy tűnik sem a temető üzemeltetője, sem a katolikus, sem az evangélikus egyház nem érti eléggé. Négy éve hagyják, hogy a vadak bejárjanak a sírkertbe és folyamatosan rongálják a sírokat. Szomorú. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vadak a csömöri temetőben – Forrás: Facebook/csömöri csoport