A fog implantátum akár élethosszig tartó megoldást jelenthet a fogpótlásra. A korszerű és esztétikus szájsebészeti technológia számos előnnyel bír az alternatív eljárásokkal szemben. Könnyen ápolható, elkerülhetővé teszi az egészséges fogak csiszolását, támogatja a csontmennyiség megőrzését és nem okoz idegentest érzést a szájban. Cikkünkben bemutatjuk a fog implantátum beültetés előnyeit és hátrányait!

Mi az a fog implantátum? Mikor szükséges az alkalmazása?

A fogvesztés sokakat érintő probléma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik felmérése szerint egy átlagos magyar felnőttnek 10 foga hiányzik, a teljes populáció 8%-a fogatlan, míg mindössze a lakosság 0,5%-a rendelkezik teljes fogazattal. Számos fogpótlási lehetőség áll rendelkezésre:

  • fogkorona,
  • fogpótlás híddal,
  • implantáció,
  • kivehető műfogsor és
  • kombinált fogpótlás.

Az opciók mérlegelésekor számos szempontot érdemes figyelembe venni: a hiányzó fogak helyzetét és számát, az íny állapotát, esztétikai elvárásokat és a rendelkezésre álló költségvetést. Kétségkívül az egyik legkomfortosabb és természetesebb megjelenést nyújtó fogpótlási megoldás az implantátum. De mi pontosan a technológia lényege?

A fogbeültetés során a hiányzó fog helyére implantátumot ültetnek. Minden esetben biokompatibilis anyagból készül a pótlás, általában titániumból. Így elkerülhető a további komplikációkhoz vezető krónikus gyulladás. Fontos, hogy a fogimplantátum tökéletesen illeszkedik a szájüregbe. Az eredeti foggal megegyező megjelenésű pótlás tartós, akár élethosszig használható.

A fog implantátum beültetés előnyei

1. Nem sérülnek az egészséges fogak

Tartasz attól, hogy a fogpótláshoz az egészséges fogak felületét csiszolni kell? Jó hír, hogy a fogászati implantológia során nem sérülnek az egészséges fogak. A biztonságos és megbízható eljárás során általában elkerülhető a csiszolás.

2. Tartós megoldás

A szájsebészet technológiai fejlődésének köszönhetően a modern fog implantátumok élethosszig tartó megoldást nyújthatnak. Megfelelő ápolás és rendszeres fogászati ellenőrzés mellett évtizedeken át élvezhető a fog implantátum nyújtotta komfort.

3. Nem okoz idegentest érzést

Korszerűtlen fogpótlási megoldásoknál gyakori az idegentest érzés a szájüregben. A kellemetlenségen túl, akár étkezési nehézségekhez is vezethet a jelenség. Mivel a fog implantátum tökéletesen illeszkedik a szájba, így a rögzítést követően rövid időn belül megszokható.

4. Természetes megjelenésű

Kiemelt előny, hogy a fog implantátum az eredeti fogazattal identikus megjelenést nyújt. Az esztétikus megjelenésű fogpótlással bárki félelmek nélkül mosolyoghat!

5. Biztonságos szájsebészeti eljárás

A fogorvos és szájsebész fóbia nem ritka a páciensek között. Fontos tudni, hogy a fogimplantáció biztonságos rutineljárás. A megfelelő felszereléssel ellátott, tapasztalt szájsebészek hatékonyan képesek csökkenteni az eljárás során tapasztalt kellemetlenségeket. Egyes prémium implantátumok bennmaradási aránya 98,8%-os. A bennmaradási arány azt mutatja, hogy a beültetett fogpótlások mekkora része marad bent tartósan a beavatkozás után.

6. Könnyen ápolható

Míg a kivehető fogsorok ápolása sok időt és energiát igényel, addig a fog implantátumok minimális ráfordítással épen tarthatóak.

Hátrányok, amelyekről keveset hallani

Bár a fog implantátum biztonságos rutineljárás, bizonyos hátrányai jelentkezhetnek, ha a páciens nem követi a kezelőorvos instrukcióit. Összegyűjtöttük azokat a komplikációkat, amelyek ritkán jelentkezhetnek:

  • Amennyiben a beültetést követően az állkapocs csontállománya túl nagy terhelést kap, csökkenhet a műgyökér beépülése. Ez akár gyulladáshoz is vezethet, súlyos esetekben pedig csontvesztéshez. Minden esetben kövesd az étkezésre vonatkozó orvosi tanácsokat a probléma elkerüléséhez!
  • Amennyiben a beültetés során érintett területen szabálytalan foggyökér található, sérülhet a szomszédos fog. Alapos szájsebészeti vizsgálat során RTG vagy CT felvételek készülnek. A képalkotó diagnosztikai eljárások csökkentik a fogsérülés kockázatát.
  • Kontrollvizsgálat kihagyása esetén az olyan könnyen kezelhető fogászati problémák, mint például a fogkőképződés, krónikus gyulladáshoz vezethet idővel. Ne feledkezz meg a fél évente esedékes kontrollvizsgálatról!

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogász: a fog implantáció szakértője

Dr. Németh Bálint több mint tizenöt éves gyakorlattal rendelkezik a szájsebészet, fogászat és szépészeti beavatkozások területén. Pácienseinek fájdalommentes kezelést kínál a legmodernebb anyagok és eljárások alkalmazása mellett. Amennyiben fog implantáción gondolkozol, keresd Dr. Németh Bálintot bizalommal!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.