A foglalónak az ingatlan adásvételi szerződésben betöltött szerepéről, jogi természetéről  mindenkinek van valamilyen elképzelése, azonban pont emiatt sok félreértés övezi ezt a jogintézményt. Dr. Bacskó László ingatlanügyekben is jártas ügyvéd most helyre teszi a legfontosabbakat.

A foglaló mértéke

A foglaló mértéke általában a vételár 10%-ának megfelelő összeg. A túlzott mértékű foglaló összegének csökkentését bármelyik fél kérheti a bíróságtól. Az egyszerűség kedvéért megállapodhatunk abban, hogy általánosságban nagy hibát nem véthetünk, ha a foglaló nem haladja meg a vételár 20%-át.

Mikor adjuk a foglalót?

Régi, mára már egyre ritkábban felmerülő tévhit, hogy a foglaló átadására feltétlenül a szerződés aláírásával egyidejűleg kell, hogy sor kerüljön, ezért az csak készpénzben teljesíthető. A 2014. március 15. napján hatályba lépett új Ptk. szerint a teljesítés a szerződés teljes futamideje alatt bármikor szabadon történhet, minden megkötés nélkül.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák rendszeresen. Nézze meg a legfrisebb cikkeinket, kattintson ide!

A foglaló „mainstream” arca

Az ingatlan adásvételi szerződés foglalója a jogi popkultúra egyik közismert darabja, annak legalapvetőbb tulajdonságai üdvözlendő módon részévé váltak a laikus jogismeretnek.

Amennyiben az ingatlan adásvételi szerződés teljesül, a foglaló összege főszabály szerint beszámít az ingatlan vételárába.

Ha szerződés teljesítése elmarad és ezért a vevő felelős (például, ha nem fizeti meg a vételárat vagy a szerződésben meghatározott bármely vételárrészt) az eladónak átadott foglalót elveszíti.

Ha pedig az eladónak felróható okból nem kerül sor a szerződés teljesítésére (például, ha nem adja birtokba az ingatlant) akkor a kapott foglalót kétszeres összegben kell visszafizetnie a vevőnek.

Ha a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért mindkét fél felelős, vagy amelyért egyik fél sem felelős – például földrengés esetén megsemmisül az ingatlan -, akkor a foglaló összege visszajár a vevőnek.

A foglaló mélylélektana

Tévhitként él sokak fejében, hogy az ingatlan adásvételi szerződés rendelkezéseit megszegő fél mentesülhet az adásvételi szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítése alól a foglaló összegéről való lemondással.

Gyakran halljuk, hogy az eladó azt mondja, talált egy többet fizető vevőt, ezért visszaadja a foglaló kétszeresét a vevőnek és eladja az ingatlant a másik versenyzőnek. Ilyen választási lehetősége az eladónak nincs.

Ugyanúgy hibás annak a vevőnek a gondolatmenete, aki azt gondolja, ha lemond a foglalóról, dönthet úgy, hogy inkább egy másik ingatlant vesz meg.

A foglaló funkciója a szerződés felróható megszűnésének szankcionálása, nem pedig a szerződés önkényes felrúgásának ellenértéke.

A témáról itt lehet bővebben olvasni, klikk ide!

A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!


bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: illusztráció