Karácsony Gergely főpolgármester magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét.

A városvezető csütörtökön a közösségi oldalán közölte ezt a kijárási korlátozás meghosszabbítására reagálva. Hozzátette: ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozza.

Karácsony Gergely kiemelte: fontos a korlátozások betartása. “Én bízom a budapestiekben. Tudom, hogy tisztában vannak a téttel” – fogalmazott, megjegyezve: Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva.

“Ezért majdnem minden azon múlik, tudomásul vesszük-e, hogy ezen a húsvéton azzal teszünk a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket” – hangsúlyozta a főpolgármester, aki arra kért mindenkit, maradjon otthon. Ezzel a kérésével csütörtök estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeres Karácsony Gergely.

A budapesti rendőrfőnök

Terdik Tamás a BRFK első embere – Forrás: Facebook/BRFK

Pintér Sándor belügyminiszter még 2018. október 1-én nevezte ki az országos rendőrfőkapitány javaslatára Terdik Tamás rendőr ezredest a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének. Előtte bűnügyi rendőrfőkapitány helyettes volt a BRFK-nál, az előtt pedig a 4. kerület kapitányságot vezette. Rendőri karrierét 2001-ben nyomozóként kezdte.

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatt két hete elrendelt kijárási korlátozást. A kormányfő közölte: hetente mérlegelnek és döntenek majd az esetleges további hosszabbításokról.

Arról is határozott a kormány, hogy külön jogosítványt ad a polgármestereknek, így ők hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be – tájékoztatott a miniszterelnök.

MTI/BPK – Kiemelt kép: illusztráció