„Káros és igazságtalan javaslat, remélem, csak javaslat marad” – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Pesti Hírlapnak arról, hogy a helyi iparűzési adó tervezett változásainak hatására a helyi önkormányzatok milliárdoktól esnének el. Budapest költségvetése több tízmilliárd forinttal rövidülne meg.

Vajon miért van az, hogy miközben a magyar adórendszer rengeteg eleme esetén lenne indokolt a felülvizsgálat, valahogy rendre csak az önkormányzatok egyetlen érdemi bevételét jelentő iparűzési adó tekintetében vannak ötletei a kormánynak – tette fel a kérdést Karácsony.

Ez a felvetés a számok nyelvén azt jelenti, hogy újabb mintegy 40 milliárddal rövidítenék meg Budapestet, és más nagyvárosokat is, miközben a nyertesei azok a multik lennének, amelyek az elmúlt tíz évben több mint 350 milliárdnyi kedvezményt kaptak már az Orbán-kormánytól – véli Karácsony.

Karácsony emlékeztetett: „a miniszterelnök a szavát adta, hogy az önkormányzatokat érintő ügyekben az önkormányzatok bevonása nélkül nem dönt. Ehhez képest megint az újságban olvassuk a Budapestet is megrövidítő terveket”.

A főváros csak az iparűzési adó 54 százaléka felett rendelkezik, a többi a kerületeket illeti. Ha a kormány csökkenti az adókulcsot, az a város kinyírásával egyenlő – mondta Karácsony.

„Nem tudok udvariasabban fogalmazni: pisztolyt tartanak a homlokunkhoz. Miközben sem a budapesti személyi jövedelemadóból, sem az itt keletkező ÁFA-ból nem kap vissza a város egy forintot sem” – fejtette ki. Márpedig sok száz milliárd forintról beszélünk – tette hozzá.

Hangsúlyozta: még az iparűzési adóból is elvesznek nagyjából annyit, amennyivel az állam a közösségi közlekedést támogatja. Ha a fővárosban keletkező adóbevételekből többet hagynának a városban, soha többé nem kellene a kormánnyal pénzről tárgyalni.

MTI, Kiemelt kép? Karácsony Gergely – Fotó: MTI