A Budapesten közlekedő felújított orosz M3-as metrókocsiknál még Moszkvában is korszerűbbek közlekednek. A korábbi városvezetés rossz döntése pedig összefüggésbe hozható azzal, hogy Tarlós helyettesének a férje az orosz céggel bizniszelt. Karácsony Gergely, főpolgármester keményen fogalmazott az M3-as felújított kocsik rozsdásodása kapcsán.

Nehéz felmérni, hogy mekkora a baj a felújított orosz metrókocsikkal – mondta Karácsony Gergely az ATV-nek. A főpolgármester szerint nagyon rossz döntést hozott korábban a főváros akkor, amikor az M3-as metróhoz nem új kocsikat vásároltak, hanem a régieket újították fel.

Semmi sem biztos

A főpolgármester szerint az sem teljesen biztos, hogy a világon sehol sem eladható orosz kocsikat kaptunk. Ezt nem tudom ugyan bizonyítani, de amikor valaki lefotózza egy Moszkva melletti erdőben azt a metrokocsit, amely elvileg itt közlekedik az alagútban, azzal valami nem stimmel – fogalmazott a városvezető.

Jelenleg úgy tűnik, hogy nem az összes metrókocsival van gond, csak az elsőként érkezettek rozsdásodnak, ezek próbaüzem keretében érkeztek. A később jött kocsik más technológiával készültek. Persze önmagában az is vicc, hogy nem tudjuk, ezek felújított vagy új kocsik – mondta Karácsony Gergely.

Azt azonban fontos elmondani – tette hozzá a főpolgármester – hogy az újonnan vásárolt eszközökkel is mindig van valamilyen probléma. A gyönyörű SAB villamosokkal is rengeteg gond van.

Tarlós helyettesének a férje is bizniszelt

A korábbi városvezetés rossz döntését az M3-as metrókocsik felújításával nem tudom nem összefüggésbe hozni azzal, hogy Tarlós István egykori helyettesének, a magyar kormány új szóvivőjének férje: Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezzel az orosz céggel, közös cégeket hozott létre az elmúlt időszakban. Itt tehát van egy olyan személyi összefonódás, ami alapján az emberben joggal merül fel a kérdés, hogy miért pont az a döntés született, hogy ezeket a kocsikat felújítsuk – mondta Karácsony Gergely.

Tarlós István átadja a felújított, ma már rozsdásodó szerelvényt – Fotó: MTI

Még Moszkvában is korszerűbbek közlekednek

Ilyen típusú szerelvények sehol sem közlekednek, még Moszkvában sem, ott is ennél korszerűbb járművek vannak – fogalmazott a főpolgármester. Az M3-as felújított orosz metrókocsikkal kapcsolatban vizsgálatot kezdeményez a városvezető, ha szükséges külső szakértőket is bevonnak majd a folyamatba.

Azzal kapcsolatban, hogy az M3-as metróbeszerzési tendert annakidején a Fővárosi Közgyűlés tagjaként Karácsony Gergely is megszavazta-e a jelenlegi főpolgármester annyit mondott, hogy nem, mert azt a közbeszerzést a BKV írta ki, nem került a közgyűlés elé.

Orosz gazdasági lobbi

Az, hogy milyen nyomás volt az akkori fővároson az orosz gazdasági lobbi részéről, ami Pakstól a fegyverszállításig mindenhol ott van, az egy másik történet – mondta Karácsony Gergely, majd hozzátette: Magyarország túl sokszor hoz olyan döntéseket, amelyek nem az ország, hanem sajnos az orosz fél érdekeit szolgálja.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: MTI