Ahogy azt pénteken megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon turistabuszok és teherautók. Karácsony Gergely főpolgármester reagált a hírre, szerinte nincs ok pánikra, sőt a híd hamarosan új funkciót kaphat. Az M3-as metró rozsdásodását viszont kivizsgáltatja a városvezető.

A BKK pénteki közleménye szerint szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon turistabuszok és teherautók. A korlátozás az 5 tonnánál nehezebb járműveket érinti, a tilalom a BKK menetrend szerint közlekedő járműveire nem vonatkozik. A BKK közleménye szerint az eddiginél fokozottabb korlátozás a dunai átkelő felújításáig tart. A kerékpárok, személygépkocsik, kisbuszok, furgonok továbbra is áthaladhatnak a hídon.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán reagált a Lánchíd-ügyre. Ezt írta: „Része az örökségünknek, történelmi értelemben is, és abban az értelemben szintén, hogy az előző városvezetés, a kormánnyal együtt lezáratlan ügyként hagyta ránk a híd felújítását. Lépni kellett, mert Budapest, és az egész ország egyik legfontosabb szimbóluma – nem mellesleg zsúfolt közlekedési útvonal – nem maradhat ilyen állapotban.

Nincs ok pánikra

A híd állapota nem ad okot semmiféle pánikkeltésre, de a felújítás már nem húzható sokáig. Hogy megakadályozzuk a további állagromlást, holnaptól kitiltjuk az 5 tonnánál nehezebb járműveket a hídról. Táblák mellett a rendőrök és a fővárosi rendészeti igazgatóság munkatársai a jövő héten figyelmeztetik erre a teherautók és a nagyobb turistabuszok vezetőit, utána már szankcionálnak is.

Ez a korlátozás a budapestiek többségét nem érinti, de tudom, a híd esedékes felújítás miatti lezárása sok kényelmetlenséget fog okozni. Ezt a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk majd mérsékelni. De előbb, már a jövő héten, egyeztetést kezdünk a kormánnyal a híd felújításához még hiányzó, mintegy 20 milliárd forint előteremtéséről.

Át kell gondolnunk közösen a felújítás műszaki tartalmát, utána pedig a budapestiek megkérdezésével döntünk a Lánchíd esetleges funkciómódosításáról. Mert felelősen kell bánnunk az örökségünkkel, mindenféle értelemben – írta a főpolgármester.

Rozsdásodnak a felújított orosz kocsik

Budapest vezetője a 3-as metróval kapcsolatban kifejtette: „Az orosz metrókocsik ügye éppen elég témát adott a kampányban is. Új fejlemény, hogy néhány felújított kocsit ki kellett venni a forgalomból rozsdásodás miatt, a 222 kocsiból ez 6 darabot érintett.

Önmagában ez a szám nem okozna gondot a működtetésben, a gyártó garanciálisan, kötbér mellett javította is, de azért ez mégiscsak beismerése a korábban tagadott ténynek: sok gond van a „felújított” orosz kocsikkal.

Itt az ideje az egész korábbi metróbeszerzést, annak minden körülményét érintő átfogó vizsgálatnak. Erre a BKV és a BKK felügyelőbizottságát kérem fel, úgy hiszem, két hónap elég a teljeskörű tisztázásra, amit természetesen a nyilvánosság bevonása követ majd.”

Egyre többen használják a közösségi közlekedést

Az M4-es metróról annyit közölt a főpolgármester, hogy a BKV a forgalom növekedéséről számolt be, ez lehet akár örömteli fejlemény is – egyre többen használják a közösségi közlekedést. A cég illetékeseinek szakmai véleménye szerint a megnövekedett utasszám most még nem igényel azonnali beavatkozást. Havonta kapunk jelentést a BKV-tól, amikor szükség lesz rá, azonnal lépünk.” – fogalmazott Karácsony Gergely.

A Láncídat legutóbb 30 évvel ezelőtt1986–1988 között újították fel. A pilonok boltívein lévő régi Kádár-címereket a Szent Koronával kiegészített Kossuth-címerekre 1996-ban cserélték vissza. 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Fotó: MTI