Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hétfőn a közösségi oldalán megjelent közleményében azt írja, hogy támogatja a kormányt abban, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben különleges felhatalmazást kapjon, gyakorlatilag tejhatalmat, de cserében garanciákat vár el a kormánytól.

Az elmúlt napokban a kormánypárt egy olyan törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűlés elé, amely a parlament ellenőrzése nélkül, különleges jogkörökkel ruházza fel a kormányt, gyakorlatilag tejhatalmat adna Orbán Viktornak.

Az ellenzék alapvetően támogatja, hogy a különleges helyzetben rendkívüli felhatalmazása legyen a kormánynak, de csak akkor, ha ez végleges időre például 90 napra szól. A kormánypártok ezt nem akarják, úgy kommunikálnak, hogy az ellenzék akadályozza a járvány elleni védekezést. Hétfőn ezzel kapcsolatban megszólalt a főpolgármester is, Karácsony Gergely az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra:

„A koronavírusnak nincsen nemzetisége, se pártállása. A járvány nem kormánypárti vagy ellenzéki. Mindenkinek van felelőssége a védekezésben és a járvány következményeinek enyhítésében, de a legnagyobb felelősség a kormányé. A felelősséghez – megfelelő garanciákkal és korlátokkal körülbástyázott – felhatalmazásnak is tartoznia kell.

Ha elmúlt a baj, majd arról is kell beszélnünk, hogy ott nagyobb az egészségügyi rendszer teherbírása, ahol annak fejlesztése politikai prioritást kapott. Most azonban nem ennek van itt az ideje. Mint ahogy annak sincs itt az ideje, hogy túl sokáig mérlegeljük: mennyire bízunk meg a kormányban.

Sem az elmúlt tíz év, sem az elmúlt két hét nem ad alapot arra, hogy ez a bizalom túl nagy legyen. Mégis, a kormány van egyedül abban a helyzetben, hogy érdemben cselekedni tudjon. Napokra vagyunk attól, hogy az olaszországihoz hasonló helyzettel szembesüljünk a kórházakban.

Az elmúlt napok is bebizonyították, a magyar alkotmányos berendezkedés nincs felkészülve a jelenlegi vészhelyzetre. Már az eddig bevezetett intézkedések némelyike sem állná ki az alkotmányosság próbáját. Mégis úgy gondolom, helyesen tette a kormány, és helyesen tették az önkormányzatok is, amikor intézkedéseikkel az emberi élet védelmét a törvények betűje elé sorolták.

Támogatom, de garanciát akarok

Főpolgármesterként látom, hogy a rendkívüli helyzet valóban rendkívüli intézkedéseket – és ezzel rendkívüli felhatalmazást is kíván. Ezért támogatom, hogy a Kormány meghosszabbíthassa az eddigi intézkedéseinek hatályát, és ha szükséges a járvány elleni védekezéshez, újabb, akár előre nem is látható rendkívüli intézkedéseket hozzon. Garanciák persze kellenek. Kilencven napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás, csak akkor, ha az Országgyűlés igazolhatóan nem tud összeülni. A rendkívüli felhatalmazás rendkívüli, gyors alkotmánybírósági eljárást is megkövetel.

A választási törvényeket, az Országgyűlés működését vagy a sajtó szabadságát nem érintheti a különleges jogrend. Ha a Kormány elvárja a rendkívüli felhatalmazáshoz szükséges bizalmat, akkor ezekkel a garanciákkal kell az iránta való közbizalmat helyreállítania.

A rendkívüli helyzet nem csak rendkívüli intézkedéseket, de rendkívüli méltányosságot és belátást is megkövetel mindazoktól, akiknek döntésein ma a minden másnál fontosabb múlik: az emberi élet védelme.” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, főpolgármester – Forrás: MTI