Jövő heti ülésén dönt a főváros a Karácsony Gergely által bejelentett túlélőcsomag következő pontjáról: 24 milliárdos hitelt vennének fel a BKK-nak. Ennek a csomagnak a része, hogy a főváros beperli a Pénzügyminisztériumot a szolidaritási hozzájárulás mértéke miatt, az erről szóló keresetet május végén adják be a bíróságon – mondta el főpolgármester-helyettes.

25 milliárddal kevesebbet fizetnének be

A főváros azt szeretné elérni, hogy ne 58 milliárdot, hanem csak 33-at kelljen befizetnie a központi költségvetésbe. Ezzel megszűnne az az állapot, hogy Budapest 25 milliárddal többet fizet be, mint amit kap az államtól. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Amíg tart a per nem akarnak szolidaritási hozzájárulást a költségvetésbe

Karácsonyék úgy tervezik, hogy kérni fogják, hogy ameddig tart a per, addig Budapestnek ne kelljen befizetnie a szolidaritási hozzájárulást a költségvetésbe.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kétségbeesett helyzetben vannak

A Telex.hu-n megjelent cikk szerint Budapest pénzügyi helyzetéről a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy négy hónap alatt 105 milliárd volt a működési költségük, ennek 38 százalékát a közösségi közlekedés, 19 százalékát pedig a szolidaritási hozzájárulás tette ki.

Ez a két tétel dönti a főváros csődbe

Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes szerint ez jól mutatja azt, hogy Budapest költségeinek jelentős részét (57 százalékát) ez a két elem teszi ki.

A nagy, budapesti Lakógyűlés is szóba került

A néhány hete bejelentett és jelenleg is zajló Lakógyűlés költségeiről – ebben lehet a Lánchíd forgalmi rendjének jövőjéről is szavazni – is beszélt a főpolgármester-helyettes.

100 millióba fog kerülni

Arra számítanak, hogy a Lakógyűlés összköltsége 100 millió forint lesz, ami darabonként 72 forintot jelent.

Ez személyenként 72 forintot jelent, a Nemzeti Konzultáció 300-at

Kiss elmondta, hogy a Lakógyűlés költségei meg sem közelítik például a nemzeti konzultációét, aminek darabja 300 forint volt.

47-szer annyiba került

Összehasonlításképp itt is megemlítette a nemzeti konzultáció hirdetési költségeit, ami összesen 4,7 milliárd volt, hozzátette: ez lakosságarányosan is jóval több, mint a lakógyűlésé.

A Budapest-modell

Kiss beszélt arról is, hogy a főváros az úgynevezett „Budapest-modellel” milliárdokat spórolt az energiaköltségein. A modell lényege, hogy napi áron vásárolják az energiát, és nem tavaly szerződtek le, mikor sokkal magasabbak voltak az energiaárak.

Milliárdokat spóroltak

Ezzel négy hónap alatt a közösségi közlekedésben 16 milliárdot, ivóvízen 6 milliárdot, közvilágításon pedig 14 milliárdot spóroltak. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy 37 milliárddal több maradt a számlán, hanem erre „egész egyszerűen nem lett volna fedezet”.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Facebook