Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtukGulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, minden fővárosi polgármester véleményét szeretnék kikérni az újranyitással kapcsolatban. A kerületvezetők gyakorlatilag egységesen nyitnának.

Óbuda ellenzéki polgármestere azt mondta, az egészségügyi szabályok és fizikai távolságtartás betartása és a rendőrség fokozott ellenőrzése mellett szeretnének újra kinyitni néhány közterületi egyéni szabadidős sporttevékenységet szolgáló sportlétesítményt és játszóteret. Azt is írta a kerület portálján, hogy a 3. kerületi önkormányzatnak a járványügyi helyzet mérlegelésére kevés lehetősége van, tekintve, hogy erről az önkormányzat kevés közvetlen információval rendelkezik – írja az Index.

Déri Tibor, Újpest ellenzéki polgármestere elmondta, hogy nem érti a kormány hezitálását. Véleménye szerint nyitni kell Budapesten is, ha az adatokból ez következik. Hétvégén kinyit a Tarzan park, a kerületi multisort bázis is, valamint felkészülnek az óvodák nyitására. A polgármester hozzátette: van olyan ajánlásuk, hogy pédául a játszótereken viseljenek maszkot, de ennek ellenőrzésére a kerületnek kevés közterület-felügyelője, polgárőre van. 

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere reméli, hogy elkezdődhet a korlátozások fokozatos feloldása, de ő is hozzátette: Mivel járványügyi adatokkal a kormány rendelkezik, ezért a döntést a kormánynak kell meghoznia, közölte. Soproni feltételezi, hogy ha a kormány a nyitás mellett dönt, akkor az ingyenes parkolásról szóló rendelkezés is érvényét veszti.

Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester javasolja az iskolák zárva tartása mellett az alsósok kiscsoportos felügyeletének megszervezését a nyári szünetben. Azt is kéri, hogy engedélyezzék valamennyi bolt rendes nyitvatartását szigorú szabályok mellett, maximalizált létszámmal, maszkkal és fertőtlenítéssel; a vendéglátó üzletek is 20 óráig nyitva lehessenek.

A Hegyvidéki Önkormányzat a fokozatos, lassú nyitás pártján van, amelyet folyamatos kontroll kísér, hiszen az emberek egészsége az elsődleges, mondja a fideszes Pokorni Zoltán.

Az öt DK-s kerületi polgármester közös nyilatkozatot tett. Nem tartják komolyanvehetőnek, hogy a kormánynak éppen most, egy fontos járványügyi döntés meghozatala előtt lett fontos a polgármesterek véleménye. 

A DK-s polgármesterek azt kívánják a kormánynak, hogy ne legyen gyáva, és ne akarja másra hárítani a felelősséget, különösen olyan kérdésekben ne, amely a világon mindenütt a járványvédelemért felelős kormány hatáskörébe tartozik: hozzon felelős döntést a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban és vállalja a döntésükért a felelősséget.

Kiemelt kép forrása: MTI/Mónus Márton

.