A shiba inu egy mozgékony, kistermetű kutyafajta, korábban vadászkutyaként tenyésztették. Nagyon jó természetű, barátságos kutya, ennek ellenére a nevelése kezdők számára kihívás. A rókaszerű külsővel rendelkező kutyus rendkívüli módon alkalmazkodik a hegyvidéki terephez is. 

Független természetű, mégis ragaszkodó kedvenc

A Grandopet.hu shiba inu fajtaleírásából megtudhatod, hogy neked való-e ez a céltudatos, rókaszerű, barátságos kutya. Megismerheted jellemvonásait és külső ismertetőjegyeit!

A japán eredetű kutyafajta már 3000 éve ismert, az inu szó japánul kutyát jelent. Megjelenésében az akitához hasonló, egyesek macskaszerűnek is titulálják, mivel nagyon önálló és független, ugyanakkor igényes is. 

Gyorsan tanul, ám a számára érthetetlen és értelmetlen utasításokat nem követi. Egy domináns fajta, azonban más kutyusokkal is jól megérti magát. Viszont a kisebb állatokat hajlamos zsákmánynak nézni. Nagyszerű őrkutya, aki a betolakodókról nyomban jelzést ad, ugyanakkor nem riaszt feleslegesen, csak akkor ugat, amikor szükséges. 

Öröm vagy zaklatottság esetén viszont hangos és beszédes, ez esetben éles, magas hangot hallat. 

A shiba inu külső jellegzetességei 

Arányos testalkat, erős csontozat, izmos végtagok jellemzik, aktív és energikus. Barátságos, kedves tekintetével és rókaszerű külsejével azonnal belopja magát az emberek szívébe. Arckifejezése éber, állandóan figyelő, melyről háromszög alakú, fekete szemei is árulkodnak. 

A hím marmagassága 35-42, míg a nőstényé minimum 33, maximum 41 cm. A súlya körülbelül 8-13 kg. 

Kétrétegű szőrzettel rendelkezik, fedőszőre kemény, az aljszőrzete viszont puha és sűrű tapintású. A leggyakoribb a vörös színű, fehér jegyekkel, elfogadott még a fehér, fekete, sárgásbarna és szezám színű is, ami viszont fontos, hogy mindegyiknek tartalmaznia kell az urajiro-mintázatot. A szőrnek fehérnek kell lennie a nyak, a mellkas, a has, a farok környékén és a lába belső felén. 

Az egészségügyi rendellenességek elkerülése céljából kizárólag megbízható tenyésztőtől célszerű választani. Ilyen esetben a kutyus felmenőinél igazolt a megfelelő egészségügyi státusz. 

Etetésénél figyelni kell a mennyiségre és a minőségre egyaránt, a túletetést pedig kerülni kell!

Tömött bundája minden évszakban védi és óvja, a nyírása azonban nem szükséges, viszont az időszakos fürdetés és rendszeres átkefélés javasolt. 

Kinek ajánlott a shiba inu? 

Ez egy nagyon barátságos, ragaszkodó kutyafajta. Tapasztalt, rutinos gazdit igényel, aki következetesen neveli és gyakorlott. Öntudatos és önálló, kissé önfejű kedvenc. Tekintve, hogy vadászkutya, a mozgásigényét tiszteletben kell tartani és gondoskodni kell a megfelelő mennyiségről, illetve az ehhez szükséges terület biztosításáról. 

Ideális nevelés mellett nyugodt, éber házi kedvenc, aki a mentális és fizikai kihívásokat is kedveli. 

Ajánlott mindazoknak, akik egy független, okos, kiváló őrkutyára vágynak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.