A Vácon készült szörnyű felvételen az látszik, ahogy a kisbusz elgázol egy zebrán áthaladó gyalogost, a sérült nő több métert repül. Nem ez az első ilyen eset az agglomerációban, ezért egyre többen követelnek úgynevezett okos zebrákat a Budapest környéki településekre. A váci videó a cikkünk alján nézhető meg.

A térfigyelő kamera felvette, ahogy egy kisbusz elgázol egy gyalogost Vácon. A baleset hétfőn délután történt, a szemtanú, aki kihívta a mentőket, azt mondta, hogy az elgázolt nő mozdulatlanul feküdt az úttesten még akkor is, amikor a mentősök kiértek.

A Vácon készült felvételen jól látszik, hogy a szélső sávban haladó autós megáll a zebra előtt, a belső sávban érkező furgon viszont megállás, lassítás nélkül robog a gyalogátkelő felé. A másik autó takarásából valószínűleg a zebrán érkező nőt sem vette észre a sofőr.

A mentőket a közeli karácsonyi vásár egyik árusa hívta. Annyit mondott a TV2 riporterének, hogy egy csattanásra figyeltek fel, aztán többen odarohantak az úton eszméletlen állapotban, mozdulatlanul fekvő nőhöz. Agyrázkódás gyanújával szállították kórházba, a felvételeket elnézve, nagy szerencséje van, ha ennyivel megúszta ezt a durva gázolást.

Minden szabályt megszegett a sofőr

A sofőr minden gyalogosátkelő helyre vonatkozó szabályt megszegett, nem lassított, nem nézett körül, nem engedte át a gyalogost. A férfi még csak nem is szállt ki a kocsiból segíteni – állítólag sokkos állapotba került.

Szentendrén is hasonló történt

Gázolás Szentendrén

Egy évvel ezelőtt egy kísértetiesen hasonló, Szentendrén készült videóról írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon. Akkor a csodával határos módon senki sem sérült meg. A térfigyelő kamera képén látszik, ahogy több gyalogos várakozik a zebránál. Az egyik sávban megáll egy autó, hogy átengedje őket, de a másikban a váci esethez hasonlóan egyszer csak érkezik egy másik jármű, ami a gyalogosok közé csapódik. A gázolás Szentendre belvárosában történt egy cukrászda előtt.

Rengeteg a gázolás az agglomerációban

Gázolás Budakeszin

Az elmúlt egy évben nagyon sok agglomerációs településen történt gázolásról, köztük halálos kimenetelű tragédiákról is írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon. A zebrákon történt balesetek után megkérdeztük a Facebook oldalunkon az olvasóinkat, hol kellene úgynevezett okos zebrákat kialakítani.

Meglepően sok válasz érkezett, kiderült, hogy az agglomeráció 90 települése közül mindegyiken van legalább egy roppant balesetveszélyes gyalogátkelő. Az egyik biztosítónak van is egy önkormányzatoknak szóló okos zebra finanszírozási programja, ezzel a lehetőséggel több polgármester sikeresen élt is.

Okos zebra

Az elmúlt időszakban már az aszfaltba épített villogó lámpák jelzik például Budakeszin, Dunakeszin, Biatorbágyon az autósoknak, hogy egy gyalogos készül átmenni a zebrán.

A továbbfejlesztett villogó, úgynevezett okos zebrákon jelentősen csökkent, vagy teljesen meg is szűnt a balesetek száma. Jó lenne, minél több okos zebrát látni az agglomeráció településein, hogy soha többé ne történhessen olyan, mint legutóbb Vácon. A váci videót alább lehet megnézni:

Kiemelt kép: Részlet a TV2 videójából