Amint kezdetét veszi a fűtésszezon, nem árt felfrissíteni az ismereteinket azzal kapcsolatban, hogy milyen lenne az egészséges hőmérséklet és a megfelelő páratartalom otthonunkban. 

Nem is gondolnánk, de egészségünk szempontjából ezek egyáltalán nem elhanyagolható tényezők, hiszen vannak olyan helyiségek, mint például a nappali vagy a hálószoba, ahol a család sok időt tölt el.

Mikor optimális a páratartalom a lakásban?

Egészségügyi szempontból két rossz verzió is előfordulhat. Az egyik eset az, amikor túl alacsony a páratartalom a lakásban, a másik pedig az, ha nagyon megemelkedik a benti levegő nedvességtartalma. A lehető legjobb az lenne, ha 50% körül tudnánk tartani a lakáson belüli páratartalmat, ehhez pedig egy ideális 20-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani.

Amennyiben túl nedves a levegő a lakásban, az a kórokozóknak is kedvez. Ilyen körülmények között könnyebben szaporodik a penészgomba, illetve a vírusoknak és baktériumoknak is kellemes környezetet biztosítunk ezzel a helyzettel. 

Így sajnos könnyebben fertőzzük meg családtagjainkat is. A Szellőző shop párátlanító készülékeivel könnyedén megóvhatjuk a saját és szeretteink egészségi állapotát.

Mi az oka a túlzott páraképződésnek?

A pára tulajdonképpen a beltéri levegőben megtalálható nedvességtartalom. Valamennyi nedvességtartalma minden évszakban van a lakás levegőjének, egy optimális mennyiségre szükségünk is van, hiszen a túl száraz levegő is egészségtelen számunkra. 

Mindenki tapasztalta már, főként a nyári záporok idején, hogy milyen az, amikor a szabadban hirtelen megnő a páratartalom. Ilyenkor fullasztónak, nehéznek érezzük a levegőt, aminek alapvetően ez a többletnedvesség az oka.

A lakásban kicsit más helyzet játszódik le. Egyrészt befolyásoló tényező lehet a kinti páratartalom, azonban sok olyan háztartási tevékenység is létezik, amely egyben páratermelő tevékenységnek is tekinthető. Ilyenek például a főzéssel, sütéssel járó teendők, a fürdés, a mosás, illetve a ruhaszárítás is.

Az utóbbi időben miért lett több problémánk a párával?

Az építőipar fejlődésével, főként a modern kialakítású lakásokban egyre többször találkozunk a párával kapcsolatos problémákkal. A másik terület, ahol szintén igaz ez, a régi építésű ingatlanok. A hőszigetelés megjelenésével az építőipar egy olyan irányt vett, amivel átestünk a ló túloldalára. 

A túlzott vagy rosszul kivitelezett szigetelésekkel megakadályozzuk azt, hogy a falak természetes szellőzése megvalósulhasson. A felhasznált anyagok nem engedik lélegezni a falakat, így egy kedvezőtlen párás közeg jön létre.

Segítség lehet a mindennapos szellőztetés vagy a szellőzőrendszerek kialakítása, de a megfelelő gyakoriságú légcsere nélkül állandósulhat az egészségtelen páratartalom. Ennek a megakadályozásában nyújtanak segítséget a különböző páramentesítő eszközök. 

Egy ilyen professzionális készülék alkalmazásával könnyedén megszabadulhatunk a felesleges nedvességtől, és elbúcsúzhatunk a penészedés problémájától is.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!