Gödön forró a nyár. Felfüggesztették Göd polgármesterét, a momentumos Balogh Csabát. A polgármester korábban bejelentette, hogy leváltaná a választások idején vele szövetséges LMP-s és DK-s alpolgármesterét, mert szerinte azok nem járnak dolgozni, alkalmatlanok a feladataik elvégzésére. Gödön most nincs hivatalban polgármester, ritka helyzet ez egy magyar településen. A BudaPestkörnyéke.hu kedden megkereste a gödi polgármestert, az alábbiakban a Balogh Csabával készült interjúnkat közöljük.

BPK: Jelenleg ki az operatív vezetője Gödnek, kihez fordulhatnak a helyiek?

B.CS.: Fülöp Zoltán alpolgármester látja el ezt a feladatot, de a legbiztosabb, ha a Hivatalon keresztül intézik a lakosok az ügyeiket a [email protected] címen, vagy az ügyfélszolgálaton keresztül intézik.

BPK: A felfüggesztése után mire számít? Arra, hogy a visszalévő 4 éves hivatali idejét folyamatos felfüggesztésben tölti ki, feloszlatja magát a képviselő-testület, hogy új választást írjanak ki, vagy tárgyalnak és megállapodnak.

B.CS.: Felkészültem minden eshetőségre, de azt tartom valószínűnek, hogy egy ideig még igyekeznek majd hatalmi játszmáikat megnyerni egyes képviselők a többségük erejénél fogva, de nem lesznek képesek kitartani 4 évig.

BPK: Ha tárgyalás lesz, továbbra is ragaszkodni fog a két korábban szövetséges alpolgármester menesztéséhez?

B.CS.: Igen, egyre határozottabban azt látom, hogy elkerülhetetlen a leváltásuk. Sem én, sem a lakosok jelentős része nem bízik az alpolgármesterekben, ezért egy feddhetetlen személyt szeretnék helyettesemnek tudni.

BPK: Önnek megfelelő lenne, ha a két korábbi szövetséges párt másik alpolgármestereket delegálna? Ha igen, volt-e erről szó, mit válaszoltak a szövetséges pártok?

B.CS.: Volt már erről szó, felajánlottuk ezt a pártoknak, mert magasabb az ár, amit most a városnak meg kell fizetnie, de láthatóan nem voltak alkuképesek semmilyen szinten.

BPK: Politikai szövetségesek nélkül mennyi esélye van arra, hogy megvalósítsa azt a programot, amivel megnyerte a választást?

B.CS.: Lényegében három fő célunk volt: átláthatóság, teljesítményelvűség, közösségi döntéshozatal. Az átláthatóság javarészt a polgármesteren múlik, amit továbbra is biztosítani tudok. Sajnos azonban a másik két elvet csak testületi többség garantálhatja, ezért nagy csalódást jelent a volt szövetségesek ígéreteinek elárulása.

BPK: Ön telekomos cégtől, versenyszférából érkezett a polgármesteri székbe. A hatékonyság központú menedzseri szemlélet mennyire összehangolható a politikai alkukkal? Gondolunk itt arra, hogy sokkal erősebb lehetne a pozíciója, ha politikailag nem kerül szembe a két alpolgármester leváltásának szándéka miatt a két szövetséges párttal.

B.CS.: Kvázi politikai alkura szükség van egy mamutcégnél is. Ott is meg kell alkudni, hogy melyik feladatot melyik osztály látja el, ki finanszírozza egy közösen használt alkalmazás fejlesztését, stb. Ezekben pont megvolt a gyakorlatom. Azokban az esetekben azonban mindenhol az volt a fő motiváció, hogy a lehető legtöbb profitot termelje a cég stabil környezetben. Gödön az a baj, hogy a tárgyalófeleket a jelek alapján nem a város fejlődése és stabilitása motiválta, hanem egyéni hatalmuk.

BPK: Most Gödöt járja, szeretne bekopogni mindenkihez, hogy elmagyarázza a helyzetet, megismerje a helyiek álláspontját. Ettől mit vár? A képviselő-testület a következő ülésen ismét felfüggesztheti önt, a polgármestert.

B.CS.: A kopogtatás során megnyugtatom az embereket, hogy rám továbbra is számíthatnak. A lakosok kívánságait megvalósíthatóságuk szerint kategorizálom: mi az, amit könnyű megvalósítani a testülettől függetlenül, és mi az, amit hosszú távú tervként érdemes összegyűjteni.

BPK: Nem tart attól, ha egyre többször, egyre többen mondják majd Önről, hogy alkalmatlan vezető, akkor egyre kevesebben fognak önnek hinni a gödiek közül és elfogy a bizalom?

B.CS.: Nagyon is tartok tőle, hogy az alaptalan rágalmak egyesekben tévhitet keltenek. Ezért a becsületsértés gyanújával (is) ügyvédhez fordulok.

Samsung-koalíció

Az alábbi videóban megnézhető, hogyan és kik szavazták meg a gödi polgármester felfüggesztését. A videót Balogh Csaba posztolta a közösségi oldalára, ahol azt írta: “A nyílt ülés azzal zárult, hogy a Samsung-koalíció megszavazta a felfüggesztésem. Az átmeneti időben Fülöp Zoltán helyettesít, bár nem őt választottam volna erre a feladatra, hisz ahogy ő is mondta, ez “rendkívüli nehézségeket” fog jelenteni számára.

Rendkívüli testületi ülés, 2020. 07.31.

Július 31-én emlékezetes testületi ülést tarthattam a lakosoknak köszönhetően.A pénteki testületi ülésen a jelenlévő civilek többször is szót kaptak, annak ellenére, hogy a képviselők próbálták ezt meggátolni. A városnak elég szenvedést okozott, hogy egy politikai csoport – hatalom reményében – a város érdekeivel szemben hoz döntéseket.A nyílt ülés azzal zárult, hogy a Samsung-koalíció megszavazta a felfüggesztésem. Az átmeneti időben Fülöp Zoltán helyettesít, bár nem őt választottam volna erre a feladatra, hisz ahogy ő is mondta, ez "rendkívüli nehézségeket" fog jelenteni számára.Másfél hét van még hátra a fegyelmi vizsgálat végéig, a felfüggesztésem legkésőbb addig húzódhat, ha a bíróság hamarabb ki nem mondja, hogy jogellenes volt az intézkedés. Számíthatnak rám az átmeneti időszakban is, mert hatáskör nélkül is megteszek minden tőlem telhetőt a városért.Posted by Balogh Csaba on Tuesday, August 4, 2020

Kiemelt kép: Balogh Csaba, Göd polgármestere – BPK-montázs