A karantén hatására világszerte, így minden bizonnyal Magyarországon is megnőtt a legális feszültségoldók és altatók forgalma. Vannak akik pedig a korábbinál több alkohol fogyasztásával igyekeztek a felgyülemlett feszültséget oldani – mondta Dr. Zacher Gábor toxikológus. Szerinte ha egyszer egy idősotthonba bekerül a vírus, akkor “a halál ott aratni fog”.

Hirtelen jött, nem mi választottuk, jelentősen megváltoztatta a napi rutinunkat, és komoly hatással volt a társadalmi kapcsolatainkra – idézi Zacher Gábor szavait az Infostart.hu.

A szakember véleménye szerint az emberek jellemzően ezen okok miatt nem tudtak teljes mértékben alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatti karanténhoz. Ezért sokan pótszerekhez nyúlnak, például az alkoholhoz, ami hihetetlen jó feszültségoldó, vagy altatókhoz és nyugtatókhoz – tette hozzá a toxikológus.

Magyarországi statisztika nincs, de Amerikában a szorongás és depresszió okozta betegségeknek és az ezzel kapcsolatos gyógyszerek felírásának aránya 20–30 százalékkal emelkedett – ismertette, érdekességként megjegyezve, hogy az alprazolám hatóanyagú feszültségoldó forgalma 10 százalékkal ugrott meg a karanténidőszakban.

Francia adatok szerint 20 százalékkal emelkedett a családon belüli erőszak száma is, ami szintén a megszokottól jelentősen eltérő helyzet hatása – tette hozzá Zacher Gábor. Rámutatott, folyamatosan belógunk egymás én-terébe, valamint elfogytak a napi klasszikus beszélgetési témák is, nem történt velünk gyakorlatilag semmi.

A toxikológus szerint hiába van már mindenkinek tapasztalata a korlátozások, a karantén időszakából, egy esetleges második hullám hatása sem lesz sokkal jobb. Ugyanis ennyi idő alatt nem tudtunk hozzászokni a drámai változások feldolgozásához. Sokat segíthet odahaza a tevékenységek rendszeressé tétele, vagyis a szigorú napirend kialakítása – tanácsolta Zacher Gábor a portál beszámolója szerint.

„Sok halálraítéltet lát az ember”

Zacher Gábor a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosaként és budapesti mentőorvosként is harcol a járvány ellen.

Úgy látja, hogy az egészségügy semennyire sem volt felkészülve erre a járványra, mivel annyira hirtelen csapott le. „Arra fel vagyunk készülve, hogy történik egy tömegbaleset, ahol van 15-20 sérült, esetleg néha egy nagyobb katasztrófa, de hogy egy ilyen vírus megjelenjen Európában, hihetetlen volt.”

Ehhez hasonló szituációval nagyon kevés orvos találkozott itthon, illetve világszerte is. Szerinte egy ilyen helyzetben lényegében mindegy, hogy például egy idősotthonban hány orvos van, ha a vírus egyszer oda bejut, akkor ugyanis már nem sok mindent lehet vele kezdeni.

Felhozta példának a Pesti úti idősek otthonát is, hogy volt-e orvos, nem volt orvos. „Szerintem ez egy huszonhetedrangú kérdés ebben az egész történetben. Ha egyszer bekerül a vírus, akkor nem lehet ezzel a történettel túl sok pozitív dolgot tenni.

Ha egyszer egy idősotthonba bekerül a vírus, akkor a halál ott aratni fog. Ez nagyon rosszul hangzik, de ott nagyon sok halálra ítéltet lát az ember, akiről tudom, hogy egy-másfél hónapon belül nem lesznek az élők sorában – erről beszélt Zacher Gábor egy interjúban. A toxikológus szerint erről az alapbetegségeik is tehetnek, de a vírus lesz az, ami a mondat végére oda fogja tenni a pontot – mondta a népszerű orvos, Zacher Gábor.

Kiemelt kép: Dr. Zacher Gábor toxikológus – Forrás: Facebook