Kevesebb szó esik mostanában a hangszigetelésről, pedig lelki és mentális egészségünk miatt nagyon fontos szempont. Ha forgalmas út mellett lakunk, ha a közelben zajos munka folyik, ha a mellettünk lakók hangosak, ha a lakásunk mellett megy a lift, a zajok megkeseríthetik életünket. Ugyanígy mi is zavarjuk a szomszédokat.

Szerencsére megfelelő hangszigetelő rendszer kiépítésével a lépéshangok és a léghangok ellen is védekezhetünk.

Válaszfalak hangszigetelése

A hagyományos kerámia/beton falazat és a beton födém is jól továbbítják a hangokat. Ilyenkor a legjobb megoldás a belső falak hangszigetelése, kiszámolva azt, hogy mennyit vesz el a helyiség méretéből.

Hagyományos megoldás a fagerendákból készült előtétfal építése, amely közé valamilyen szálas anyag, például üveggyapot kerül, majd az előtétfalra gipszkarton vagy speciális vékony szigetelő lap.

Szigetelés kopogó hangok ellen

A felülről jövő kopogó hangok ellen az ideális megoldás a födém hangszigetelése lenne, de ha ezt a szomszéd nem teszi meg, nekünk kell gondoskodni a mennyezet és falak szigeteléséről (mivel utóbbiak is továbbítják a hangot.) Mi viszont megkímélhetjük az alattunk lakókat, ha a padozat alá szigetelő réteget építünk be.

Milyen anyag alkalmas hangszigetelésre?

Kiváló a kőzetgyapot és az üveggyapot, mert mindkettő nagy sűrűségű, szálas anyag. Az újonnan beépített kőzet- és üveggyapot léghangok és kopogó hangok ellen is véd, ha legalább 10-15 cm-es vastagságban helyezzük fel.

Ezen kívül ma már léteznek olyan vékony hangszigetelő lapok, amelyek 10-15 mm-es vastagsággal is hatékonyak. Kevesebb a helyigényük, gyorsabban lehet felhelyezni őket.

Akkor a legeredményesebb a szigetelés, ha a hangforrás felőli oldalra kerül, de ha nem valósítható meg, egészen jó hatékonysággal kezelhető a probléma úgy is, hogy ha a fal másik oldalán végeztetjük el a szakszerű hangszigetelést.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.