Február 4-én kezdik oltani a háziorvosok a már előzetesen regisztrált idős pácienseiket a koronavírus elleni vakcinával. Minden háziorvos 1 ampulla oltóanyagot kap, amely 10 beteg részére elegendő. Az orvosoknak legkésőbb február 7-ig be kell oltaniuk az általuk kiválasztott betegeket.

Február 4-től indul az oltás

Csütörtöktől indul Magyarországon a legidősebb korosztály oltása. A koronavírus elleni vakcinát 4 nap alatt azok a 80 év felettiek kaphatják meg háziorvosaiktól, akik előzetesen regisztráltak az oltásra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni

A háziorvosok megkapták az idős emberek listáját

A háziorvosok a feladattal kapcsolatban kaptak egy információs levelet, amely a praxisukba tartozó idős emberek listáját is tartalmazza, az életkoruk és a regisztrációjuk időpontjának sorrendjében. Ez alapján, a regisztráció során megadott elérhetőségeken, meg kell keresniük a legidősebbeket időpontegyeztetés céljából.

A háziorvos dönti el, hol kapják meg az oltást

1800 háziorvosi praxis fog kapni egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, amely tíz adag oltóanyagot tartalmaz.

A háziorvosoknak el kell menni az oltásért

Az oltást megelőzően a háziorvosok az oltóanyagot, az egy ampulla Modernát, és az oltásokhoz szükséges fecskendőket, tűket a megyei kollegiális szakmai vezető külön értesítése alapján a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetik át.

Kiválasztják a pácienseket

A háziorvosoknak a lista sorrendje alapján, de az olthatóság figyelembevételével ki kell választaniuk 10 páciensüket, akik felvehetik a szérumot, amit vagy a háziorvosi rendelőben, vagy saját otthonukban kaphatnak meg.

6 embert elküld a háziorvos az oltópontra

5004 praxisnak az lesz a feladata, hogy, ugyancsak a lista sorrendje szerint, találjanak hat olyan személyt, akiket az egyeztetést követően a betegszállítók a megyei oltópontra szállítani, ahol megkapják a Pfizer-vakcinát.

30 ezer embert olthatnak be

Így összesen több mint harmincezer idős ember oltása fog megtörténni a jövő hét végéig. Arra is felhívják a háziorvosok figyelmét a levélben, hogy a vakcina romlandó, ezért legyenek nagyon pontosak és figyelmesek a szervezésnél.

A megmaradt oltóanyagot nem lehet visszaküldeni és felhasználni

„Az oltási beosztást tehát úgy kell megszervezni, hogy egy Moderna-vakcina ampulla 10 személy oltását teszi lehetővé, a megmaradó mennyiség központi visszaszállítására vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség. Ezért szükséges, hogy a regisztráltak oltási beosztását ezen szempontok figyelembevételével szervezze meg.” – írja a háziorvosoknak küldött levelében  Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

Kevesebb oltás érkezett

Vasárnap este az M1 Híradója arról számolt be, hogy a vártnál kevesebb Moderna oltóanyag érkezett Magyarországra. Azt nem közölték, hogy mennyivel, így azt sem lehet tudni, hogy a tervezett 18 ezer idős emberből végül hányat tudnak majd beoltani.

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd