Azonnali hatállyal megtiltotta a BKV 13 autóbuszának és 5 trolibuszának közúti közlekedését a Fővárosi Kormányhivatal, hiszen a hatóság komoly műszaki hibákat tárt fel a járműveknél. A főpolgármester viszont a kormányt okolja a buszok és trolik műszaki állapota miatt.

18 alkalmatlan jármű

A BKV járműveinek műszaki állapotát mérte fel négy telephelyen Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedésfelügyeleti Főosztálya szeptember 6-án és 7-én. A szakemberek összesen 46 járművet ellenőriztek, ebből 18 bizonyult közúti közlekedésre alkalmatlannak; 13 autóbusz és 5 trolibusz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

40 százalékuk veszélyes

Ez azt jelenti, hogy a fővárosi önkormányzat tömegközlekedési vállalatánál az ellenőrzés alá vont járművek 40 százaléka volt alkalmatlan, nem egy esetben kifejezetten veszélyes a közúti közlekedésre – közölte a hivatal.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kitiltották a közlekedésből

A kormányhivatal azonnali hatállyal megtiltotta az említett buszok és trolik közlekedésben való részvételét, többek között olyan veszélyes hibák miatt, mint a fékberendezés hatástalan állapota, a futómű vagy a kormányberendezés nem megfelelő működése.

Környezetszennyező működés

Ezek mellett környezetszennyező működésre (pl. olajszivárgás) is fény derült és előfordult, hogy egy járműnél több súlyos műszaki problémát is felfedeztek az ellenőrök.

Műszaki felülvizsgálat

A vizsgálatot követően a hatóság a közlekedők biztonsága érdekében elrendelte a járművek javítását és műszaki felülvizsgálatát. Az előírások szakszerű végrehajtását újra ellenőrzi majd a kormányhivatal.

Karácsony Gergely is megszólalt

Karácsony Gergely a Facebookon-oldalán reagált arra, hogy a Fővárosi Kormányhivatal 960 buszból 13 darabot, 140 trolibuszból pedig 5-öt kivont a forgalomból, műszaki okokra hivatkozva.

Nem támogatta a kormány

A főpolgármester sorra vette, hogy szerinte az elmúlt bő másfél évben hányszor kaphattak volna a budapestiek új buszokat. Kiemelte, hogy egyetlen aláírásra lett volna szükségük ahhoz, hogy az Európai Beruházási Bank pénzéből új trolibuszokat vegyenek.

Új elektromos buszok

Pályáztak új elektromos buszokra is, amikor jelentkeztek a kormány által meghirdetett Zöld Busz programra. Hat nagyváros kapott ilyen környezetbarát járműveket, Budapestet viszont egyszerűen kizárták a programból a főpolgármester elmondása alapján.

Korszerűsíteni szerettek volna

Úgy készültek, hogy a kormány a Fővárosi Önkormányzatot is bevonja a Helyreállítási Alap felhasználására készített tervezésbe, amit egyébként az EU még mindig nem hagyott jóvá Ebből a támogatásból is korszerűsíteni szerették volna a BKV járműparkját.

380 buszt kellene lecserélni

Karácsony a posztban azt is hozzátette, hogy nem 18 buszt kellene lecserélni, hanem 380-at, de a főváros kivéreztetése miatt nem tudtak új járműveket venni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.