Három éve küzd az igazáért egy fővárosi lakástulajdonos, és egyelőre nem ő áll nyerésre. Bár mindent megtett azért, hogy kitegye a lakásából a több millió forinttal tartozó albérlőit, egyelőre a rendőrség is tehetetlen. A lakó fenyegetőzik, és nem is titkolja, hogy nincs olyan bevétele, amiből fizetni tudná az albérleti díjat és a rezsiköltségeket.

Nem sikerült leszerelni a mérőórát

Hiába határozott erről a szolgáltató, nem sikerült leszerelni az elektromos mérőórát abban a budapesti, belvárosi lakásban, amelynek a lakói három éve sem bérleti díjat, sem közüzemi díjakat nem fizetnek. A lakást birtokló apa fizetés helyett ismét feljelentéssel fenyegetőzött, mondván, ha áram nélkül marad, akkor kiskorú gyermekei és várandós felesége is veszélyeztetve lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jövedelem nélkül

Egy budapesti tanár-mérnök házaspárnak három éve egy fillér jövedelme sincs az albérletbe kiadott, örökölt lakásából. Ráadásul az ELMŰ rajtuk akarja behajtani azt a 2,5 millió forintos tartozást, amit a bérlők halmoztak fel.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Békéltető tárgyalást kezdeményezett

„Mára legalább elértem azt, hogy a szolgáltató hajlandó leszerelni a lakásunk villanyóráját, ezzel ellehetetlenítve az ott lakókat, hogy azok a felmondás után, a tucatnyi felszólításra végre kiköltözzenek az ingatlanunkból – panaszkodott a Blikknek a tulajdonos. – A tartozás elengedésére békéltető tárgyalást kezdeményeztem a szolgáltatóval, hiszen bizonyítékaim vannak arra, ez nem az én saram, ám hajthatatlanok, tudják, pénzt a bérlőmtől nem látnak, engem tesznek tehát felelőssé, adóssá”

Pörkölttel öntötték le őket

A lakás tulajdonosa egy, a hasonló birtokvédelmi és adósságkezelő ügyek békés megoldásában már jártas biztonsági cég képviselőivel együtt jelent meg a lakásnál, ahova az elektromos szolgáltató munkatársai is megérkeztek. A lakásba azonban a szerelőket nem engedte be az albérlő, és mivel meg is fenyegették őket, rendőrt hívtak. A lakók a leszerelést úgy akadályozták meg, hogy forró pörkölttel öntötték le őket, máshol cserepes virágokkal dobálóztak.

Amig nincs tettlegesség, nem intézkednek

A rendőrség nem avatkozott bele a jogszerűtlenül a lakásunkban tartózkodók eltávolításába. Amíg nem kerül sor tettlegességre, nem intézkedhetnek, mert ez csak egy polgári ügy. A bérlő a rendőrök előtt csendben maradt, letagadott mindent.

Bármire képes, kivéve fizetni

A bérlő kijelentette, bármire képes, kivéve fizetni. Ekkor már legalább azt elismerte, valós a lakás tulajdonosának követelése, ám neki nincs pénze, nem is volt, s már a bérleti szerződés aláírásakor sem tudta, hogyan fizeti majd a költségeket, a rezsit.

Magánnyomozót is bevetettek

A rendőrök távozása után az addig csendes albérlő újból belekezdett a fenyegetésekbe. Junghaus Gusztáv, az ismert magánnyomozó igyekezett szót érteni vele, és sikerült néhány dologról beszélniük.

Meggyőzte a bérlőt

A magánnyomozónak sikerült meggyőznie a bérlőt arról, hogy közjegyző előtt is írjon alá egy új bérleti szerződést, kiköltözési záradékkal, ami korábban elmaradt. Négy gyermeke van a nem fizető bérlőnek, várják az ötödiket, most a jogszabály szerint amúgy sem lehetne őket kilakoltatni. Ám a záradék birtokában a tulajdonos azonnal felmondhatja a megállapodást, és az adósságot felhalmozó lakónak márciusra el kell hagynia a lakást.

Siralmas állapotban

A lakás állapota siralmas, a bérlők lelakták, lógnak a vezetékek, eltűnt a WC-tartály, embertelen állapotok uralkodnak. Nagy tanulság mindenkinek, hogy a lakását csak közjegyzői okirat ellenében adja bérbe, annak birtokában ugyanis azonnal végrehajtható a kényszerkilakoltatás is. A szolgáltató minden bizonnyal a tulajdonoson fogja behajtani a tartozást, az elmaradt bérleti díjat pedig soha nem látja majd, ráadásul a lakás felújítása is sokba fog fájni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: nem tudták leszerelni a mérőórákat sem. Fotó: portfolio.hu