Kiköltöztették a Kádár-villából Veres Istvánt és családját. Azt állítják 1999 után ők újították fel a villát, jár nekik a 200 milliós kártérítés. Most a szír ortodox egyház használja az épületet. Egyesek szerint elátkozott ház a Kádár-villa, ezért is olyan hányatott a sorsa.

Kádár a medence helyén tyúkokat tartott

A rendezetlen sorsú épületben egykor Kádár János és felesége, Tamáska Mária élt hosszú évekig. A rózsadombi villában volt egy medence, ezt Kádár betemettette, helyén bábolnai tyúkokat tartott, melyekről maga gondoskodott, mivel kedvelte a friss tojást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyurcsányék a szomszédok

Kevesen tudják, hogy a Kádár-villa és az Apró-villa – ami nem más, mint Gyurcsány Ferencék jelenlegi háza – kertszomszédok. Egy kiskapu is volt a két telek végében, így észrevétlenül átsurranhattak egymáshoz a kommunista párt vezetői. Gyurcsány Ferenc elmondása szerint a kiskapu a mai napig megvan.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Felújították

Kádár János 1989 július 6-i halála után sokáig üres volt az épület, majd felújították, ekkor nyerte el mai formáját. Veres István most azt állítja, hogy a villát ő újíttatta fel, ezért fizesse ki neki az állam a költségeket.

Kádár titkárnőjének a fia

Az épület még 1999-ben lett az otthona Vereséknek, miután megkapták az ingyenes használati jogát. Az egykori pártállami rezidencia elfoglalása miatt elterjedt az a szóbeszéd, hogy azt csak azért vehette birtokba a Citadella bérlőjeként elhíresült Veres István, mert édesanyja Kádár János titkárnője volt. 

Kádár János eltitkolt fia?

A Blikk szerint az a pletyka is tartotta magát, hogy ő maga a volt MSZMP-s főtitkár eltitkolt fia, hiszen Kádárnak a házasságából nem született gyermeke. Veres jelenleg letartóztatásban van, az üzletembert bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják, és tavaly nyáron Spanyolországból hozták haza.

Ortodox egyház

A Kádár-villának 2020 decemberben a Külgazdasági és Külügyminisztérium lett a vagyonkezelője. Az épületbe a kormány jóváhagyásával a szír ortodox egyház tagjai költöztek az üldözött keresztényeket segítő Hungary Helps program részeként.

Kádár-villa kulcsa

Orbán Viktor 2020 decemberében ünnepélyes keretek között átadta a Kádár-villa kulcsát II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának, így az egyházellenes pártállam néhai vezetőjének rezidenciája az üldözött keresztény egyház használatába kerül – tájékoztatta az MTI akkor a sajtót.

Megkapta az egyház

Orbán Viktor miniszterelnök átadta a Kádár-villa kulcsát II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának 2020. december 16-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Elátkozott ház

A 173 négyzetméteres alapterületű ház jogi helyzete rendezetlen a hosszú évek óta tartó peres eljárások miatt. Sokan elátkozott háznak tartják, mert aki ott lakott, annak vagy nem született gyermeke, vagy börtönbe került. Talán az egyház leveszi az állítólagos átkot az épületről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kádár-villa – Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán