Magyarországon főleg az idősebb korosztálynak adtak kínai Sinopharm vakcinát, most az Egészségügyi Világszervezet friss elemzése figyelmeztető. Egyáltalán nincsenek arról meggyőződve, hogy a 60 év felettiek és a társbetegségben szenvedők esetében jó védelem alakul ki ezzel az oltással.

Kijött a WHO friss elemzése

A Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docensének, Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértőnek az összegzése alapján a WHO az alábbi következtetéseket vonta le a minap a Sinopharm vakcina értékelése után:

Ezt mondják a nemzetközi szakértők a Sinopharmról

  • A WHO nagyon bizonyos abban, hogy a Sinopharm vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében a 18-59 éves felnőtteknél.
  • Közepesen biztosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a kínai vakcina egy vagy két oltása után a 18-59 éves felnőtteknél alacsony.
  • Alacsony mértékben biztosak a világszervezet munkatársai abban a tekintetben, hogy a Sinopharm 2 dózisa hatásos a 60 év feletti idősebb felnőtteknél.
  • És itt jön a különösen rossz hír: Nagyon alacsony mértékben bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a Sinopharm vakcina egy vagy két oltása után 60 év feletti idősebb felnőtteknél alacsony. Vagyis a WHO szerint a kínai vakcina nem elég jó ahhoz, hogy időseket oltsanak vele. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kínaiak kevés adatot adnak

A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken: a COVID-19 súlyos formája elleni védelem, a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség jövőbeli kockázata.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Sok mindenről nem adtak információt

Keveset tudnak arról is, hogy a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatása megfelelő-e, várandósság esetén adtató-e, idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelemről sem tudni szinte semmit.

Időseknek nem biztos, hogy jó

Összességében a WHO értékelése nagyban összecseng azokkal a jelzésekkel, amelyek az elmúlt hetekben érkeztek. A WHO főképp arról nincs tehát meggyőződve, hogy az idősek és társbetegségben szenvedők esetében jó védelem alakulna ki az oltással.

Megkérdőjelezik

A magyar kormány által közzétett, oltások utáni koronavírusos halálozási táblázat alapján is kérdésessé vált a Sinopharm hatékonysága. A Sinopharmot több nemzetközi példa is megkérdőjelezi. Az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában is úgy találták, hogy több esetben nem alakult ki védettség a Sinopharmmal oltottak esetében, így harmadik dózisra lehet szükség.

Az időseket nem védi eléggé

A Portfolio kutatók segítségével értékelte a Sinopharmot. A magyar szakértők úgy vélekednek az informálisan elvégzett vizsgálatok alapján, hogy az idősek esetén a Sinopharm nem véd túl magas szinten.

Kutatni fogják a Sinopharmot

Indul egy hosszabb távú védettséget vizsgáló kampány is Pécsen (a Sinopharmra is), azonban már most is rendelkezésre állnak részadatok, amelyek a Sinopharm hazai teljesítményét mutatják meg. Ezek, úgy tudjuk, hogy egybevágnak nemzetközi vizsgáltok eredményeivel is.

Harmadik oltás is kell

Szerbiai vizsgálatok megállapították, hogy bizonyos esetekben nem elég a két dózis a Sinopharmból, hanem szükséges egy harmadik is a védettséghez. A vizsgálatok arra jutottak, mint amire az OGYÉI dokumentumaiból is számítani lehet, az idősebbek esetében alacsonyabb az antitestek szintje. 

Csökkenti a kórházba kerülés lehetőségét

Ez bár nem biztos jele a rosszabb védelemnek, de valószínűsíti azt. Hasonló következtetésre jutottak az Egyesült Arab Emírségekben is, ugyanakkor megállapították, hogy több mint 90%-kal csökkenti a kórházba kerülés kockázatát, a halálozást pedig teljesen megakadályozza.

Többen meghaltak koronavírusban Sinopharm-oltás után

A kockázatot felveti a magyar kormány által közzétett táblázat is, amely azt mutatja, hogy a nagyon rövid idő ellenére is – először március végén adtak be érdemi mennyiségben második oltást Sinopharmból, a táblázat pedig április 20-án már záródik is – számos koronavírusos halálozás következett be Sinopharmmal oltottak esetében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Koronavírus Tájékoztató oldal