Budapestre és Pest megyére, vagyis az agglomerációra is figyelmeztetést adott ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A csütörtök este kiadott veszélyjelzésükben azt írták: az esti, éjszakai órákban elsősorban a Dunától keletre, illetve északon ismét terjeszkedik a köd, amelyet helyenként zúzmaralerakódás, kisebb körzetekben esetleg szemcsés hó kísérhet.

Pénteken napközben elsősorban Észak-Magyarországon egész nap makacsul tarthatja magát a köd, illetve a rétegfelhőzet.

A veszélyjelzés szerint Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a figyelmeztetést péntekre.

Mi a köd és miért veszélyes?

A köd a levegő páratartalmának egyik megjelenési formája. Lényegében olyan réteges felépítésű felhő, melynek alapja a földfelszínt éri. Köd esetén a látótávolság 1 km-nél kisebb. Ha a látástávolság ennél több, akkor a jelenséget párásságnak nevezzük.

A köd a levegőben állandóan levő vízgőz, vagyis páratartalom kicsapódási formája. A levegő ilyenkor annyira lehűl, hogy hőmérséklete megközelíti a harmatpontot, és ennek következtében a páratartalom kicsapódik. A kialakuló vízcseppecskék mérete mintegy a milliméter ezredrésze, ezért lebegnek a levegőben. A vízcseppekből kialakuló pára a levegő átláthatóságát rontja.

Felhő és köd között nincsen lényeges különbség, például a hegyet burkoló köd alulról felhőnek látszik.

A köd azért veszélyes, mert jelentősen rontja a látótávolságot, így az autók könnyen összeütközhetnek, a pára lecsapódhat az út felületére, ezért az síkos lesz, ilyenkor télen nem csak lecsapódik, hanem rá is fagy, ezért az autósok szempontjából a legveszélyesebb, úgynevezett tükörjég felület alakul ki az utakon. Nagyon óvatosan kell ilyenkor vezetni, tapasztalatlan sofőrök ne is induljanak inkább sehová.

Kiemelt kép: Köd Budapesten – Fotó: MTI/Balogh Zoltán