Dr. Merkely Béla és dr. Szabolcs Zoltán meghatóan búcsúztatják a 72 évesen elhunyt Dr. Entz Lászlót, a Semmelweis Egyetem korábbi érsebészeti tanszékének vezetőjét, a városmajori kórház egykori igazgatóhelyettesét.

Saját halott

„A Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti egykori munkatársát, aki tudományos munkájával elévülhetetlen érdemeket szerzett hazájának és a Semmelweis Egyetemnek” – közölte az intézmény hétfőn, miután szombaton váratlanul és tragikus körülmények között elhunyt dr. Entz László érsebész professzor, az egyetem korábbi érsebészeti tanszékének vezetője. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Klinika kapujában lett rosszul

Azon a bizonyos tragikus reggelen is éppen a klinika kapujában lett rosszul. Az akutan fellépő mellkasi tünetek alapján maga állította fel a diagnózist. Annak a főverőér-katasztrófának a diagnózisát, amelynek fenyegető tüneteit nagyon is jól megismerte majd’ félévszázados érsebészeti munkássága során – árulta el Dr. Merkely Béla és dr. Szabolcs Zoltán – írja az RTL.hu.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem tudták megmenteni

Nekrológjukban hozzátették, „a sors kegyetlen iróniája”, hogy az érkatasztrófa legsúlyosabb klinikai megjelenése sújtotta a professzort, így az életét sajnos nem sikerült megmenteniük. Mint írják, távozásával pótolhatatlan veszteség érte a városmajori klinikát, a Semmelweis Egyetemet, valamint a magyar tudományos és szakmai közösséget.

A halál szokatlan

„Mi, orvosok, köztük Te is, Barátunk, nap mint nap szokjuk a halált. Itt jár közöttünk, és kivételes ajándéka a sorsnak vagy a Mindenhatónak, hogy részünk lehet a megmaradás sikerében. Most azonban e siker elmaradt, mert te már nem vagy itt: nem maradtál, nem maradhattál. Ilyenkor kell rádöbbennünk, hogy a halál szokhatatlan, hogy az emberfia elvesztése fájdalmas.” – írta Merkely Béla.

Érzések

„Akkor is szokhatatlan, ha hivatásunk része visszavonhatatlan közvetlensége. Mert az agyunk lázasan dolgozik minden megadott pillanatban, de a szívünk mást érez: az érzés a mindennapoké. Mindenkié, aki elveszíti a férjet, a családapát, a nagypapát, a testvért, a barátot, a munkatársat.”

A remény marad

„S talán érthetetlennek érezzük, gondoljuk a történteket, a halálodat, ám mégis reménykedünk. Hogy majd viszontláthatjuk egymást, s üdvözölhetjük, miként tettük ezt nap mint nap otthonunkban, a Városmajorban.”

Merkely posztja:

47 évig dolgozott ott

Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori igazgatóhelyettese 47 éven át dolgozott a Semmelweis Egyetem érsebészeként.

Nemzetközi kapcsolatok

Dr. Entz László szakmai előmenetelét az általa elvégzett sok ezer műtéti beavatkozáson túl németországi tanulmányútjával, számtalan hazai és nemzetközi kongresszusi előadásával, publikációival és kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerével alapozta meg.

Díjai

Kiemelkedő szakmai eredményei nyomán 2021-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, a Semmelweis Egyetem Soltész Lajos Emlékéremmel, munkáját Pro Universitate díjjal is elismerték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció