Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere szeretné, ha elkezdődne a gondolkodás a korlátozások lazításán. Ehhez sok-sok tesztelés kellene. A budapestieknek talán ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy évekig maszkot kell hordaniuk, közben brutális veszteség kezd halmozódni a BKK-nál. A főpolgármester azt is elmondta az azonnali.hu oldalnak adott interjúban, hogy az országos tisztifőorvost már fel sem hívja, mert Müller Cecília nem szokta visszahívni, ellenben több miniszter igen.

Budapest egészen másféleképpen kapcsolódik a világhoz, mint az ország többi része: a járvány kirobbanásának a pillanatában is sok tízezer turista volt itt, és a budapestiek is nyilván többet utaznak. Vagyis a dolog természetéből fakadóan Budapest van a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Ehhez nem kell se infektológusnak, se tisztifőorvosnak lenni, erre a járvány kezdete óta lehetett számítani. A világban a nagyvárosok a legjobban kitettek a járvány terjedésének – mondta azzal kapcsolatban Karácsony Gergely, hogy Budapesten van a legtöbb fertőzött.

A főpolgármester szerint tudjuk, hogy Európában a halálos megbetegedések 30-40 százaléka az idősotthonokban történik vagyis kiemelten kellene foglalkozni ezekkel az intézményekkel – nem a politikai kommunikációban, hanem a valóságban. A legutóbbi kormányülésen a meg is ígérte a miniszterelnök, hogy közre fognak működni a fővárosi idősotthonok tesztelésében. Azóta ez az ígéret nem valósult meg, de elindult egy rágalomhadjárat a főváros ellen, hogy mi vagyunk a hibásak az otthonokban történt halálesetekért – tette hozzá a főpolgármester.

A kormány és a főváros közti együttműködést pocsékra értékeli a város vezetője. Azt mondta, hogy ennek ellenére személyes szinten néha sikerül segítséget kapnia.

„Amikor Kínából felajánlottak Budapestnek védőmaszkokat, felhívtam a külügyminisztert, hogy segítsen azokat nekünk beszállítani, és az megtörtént. De segített már a belügyminiszter is, és Gulyás miniszter is mindig készségesen visszahív. De ezek mikromenedzselések. Rendszerszinten nincsen együttműködés, és ez nagyon nagy baj, nem javítja a védekezés hatékonyságát” – fogalmazott a főpolgármester.

Az országos tisztifőorvosról, Müller Cecíliáról azt mondta Karácsony Gergely, hogy a válság óta egyszer beszéltek. „Nagy nehezen elértem, és jeleztem neki, nem tökéletes az információáramlás. Azóta már leszoktam arról, hogy hívogassam, mert nem hív vissza.” – mondta Karácsony Gergely.

A BKK-val kapcsolatban elhangzott, hogy brutális adósság fog felhalmozódni a cégnél. Napi szinten több százmilliós, heti szinten pedig nagyjából egymilliárd forintos vesztesége van a BKK-nak – mondta a főpolgármester.

„Mi lehet a BKK sorsa hosszútávon, ha ekkora veszteségeket szenved el” kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elmondta: „Még nem tartunk ennél a kérdésnél. Ezért lenne nagyon fontos, hogy a kormány és az önkormányzati szereplők között megfelelő együttműködés legyen.”

A korlátozások feloldásával kapcsolatban pedig így fogalmazott a város vezetője: „Támogatnám, hogy kezdjünk el azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehetne lazítani a szigorításokon. Éppen a minap tette közzé az Európai Bizottság, mik a lazítás feltételei, ezek között tán a legfontosabb a tömeges tesztelés. Ezért mondom minden fórumon: szűrés, szűrés és szűrés!

A legnehezebb dolog, amit ki kell mondani, hogy ennek a járványnak abban az értelemben sosem lesz vége, hogy a világot végérvényesen megváltoztatta. Ezért át kell gondolnunk a nagyvárosok, így Budapest működését is – mondta a főpolgármester, majd hozzátette: Talán évekig még maszkban fogunk járni közterületen, de ez legyen a legnagyobb bajunk. 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, főpolgármester – Forrás: MTI/Mónus Márton