Rendre ismerős jelenség Magyarországon, hogy a sportlétesítmények esetében a kezdetben kikalkulált költségek egyre feljebb és feljebb kúsznak, míg végül a sokszorosába kerül az eredeti árnak. Azonban ha hihetünk a kabinetnek, lehet egy kivétel.

„Ennek a költségszintnek elengedőnek kell lennie”

„Lényegében a szerkezetépítés befejeződött, és azok a munkálatok vannak, amelyek részben már meglévő, megvásárolt alapanyagokból történnek, tehát azt gondoljuk, hogy ennek a költségszintnek elegendőnek kell lennie” – jelentette ki az újonnan épülő atlétikai stadion sajtóbejárásán az RTL-nek nyilatkozva az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Folyton növekvő költségek

A csatorna annak kapcsán tett fel kérdéseket Cseperghy Nándornak, hogy egy hete is emelkedtek a létesítmény kivitelezési költségei. Eddig 238 milliárd 56 millió 556 ezer 63 forintjába kerül a magyar adófizetőknek a stadion, amihez nemrégiben még hozzátettek 35 milliárd forintot.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A kormány a piaci folyamatokkal indokol

„Építsen valaki lakást, házat, vagy bármilyen intézményt. Egyrészt az inflációból, a szankciós inflációból következő áremelkedés, az abból fakadóan az építőiparban is megjelenő költségeknek a tartása, illetve azoknak a szinten tartása tette szükségessé azt, hogy az atlétikai csarnok, illetve az atlétikai stadion megépítésében a kormány egy többletköltséget vállaljon” – magyarázta az államtitkár.

A vb után a Honvédelmi Minisztérium lesz az üzemeltető

A 2023 augusztusában rendezendő atlétikai világbajnokság után az üzemeltetést a Honvédelmi Minisztérium egyik cége fogja átvenni, oda kerül majd az összes többi állami sportlétesítmény is.

Előnyben részesítették a fenntarthatóságot

A kivitelező vállalat projektigazgatója arról beszélt, törekedtek a fenntarthatóságra, gáz helyett például kizárólag geotermikus energiát használnak. „Ez 210 darab talajszondát jelent, ami biztosítja az épület fűtését – hűtését, tehát önellátó rendszerben, aránylag energiatakarékosan tudja a háznak a kiszolgálását végrehajtani” – magyarázta a ZÁÉV Építőipari Zrt. projektigazgatója, Schriffert Péter

A mobil lelátók területét is lehet majd hasznosítani

Az összeállításban elhangzott, hogy a szervezők azt ígérik, a kilencnapos világbajnokság után a magyar sportolók vehetik birtokba a stadiont, illetve azokat a területeket, ahol jelenleg mobil lelátók vannak, közösségi térként, akár piaci alapon is lehet majd hasznosítani.

Monumentális alkotás

Magának a stadionnak elképesztő paraméterei vannak. A tetőszerkezet építése most érte el a legmagasabb 35 méteres pontját. Összesen 5500 tonna betonacélt és 53 ezer tonna betont építettek be. A 18 ezer tonnányi tetőkábel összesen 12 kilométer hosszon fut körbe. Ez a szerkezet olyan erős, hogy akár 36 kamiont is elbírna.

Robbantással indult az építkezés

Lehet meglepően hangzik, de ahhoz, hogy elindulhassanak a munkák, előtte rombolni kellett. Mégpedig az egykori Vituki székházat kellett eltávolítani. Ez 2020 végén történt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Látványos volt a veszélyes művelet

MTI/Mohai Balázs

(nyitóképünkön az atlétikai stadion látványterve. Forrás: Facebook)