3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Budapesten a legnagyobb a fertőzés aránya, az országos átlaghoz képest másfélszeres a fertőzöttség, Budapesten 100 ezer lakosra 888 fertőzött jut.

Friss csütörtöki adatok

3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2147 főre emelkedett, 22 823-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 30 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen.

Az összes tanárt és óvónőt tesztelik a 2. kerületben

Őrsi Gergely, a 2. kerület polgármestere szerdán bejelentette, hogy ingyenesen tesztet biztosítanak a kerület óvodai és bölcsődei dolgozóinak, valamint a fővárossal közösen részt vesznek a tanárok és iskolai dolgozók szűrésében is.

Fertőzési láncok

„A szűrés segítségével lehetőségünk nyílik arra, hogy feltérképezzük és megállítsuk az esetlegesen fel nem derített fertőzési láncokat, és még nagyobb biztonságban tudhassuk gyermekeinket és dolgozóinkat” – írja a polgármester.

Hatalmas növekedés

Európa-szerte, így Magyarországon is exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Napról-napra több a fertőzött

Müller Cecília kiemelte, egyre nagyobb mértékben emelkedik a naponta megfertőződők száma, ami elsősorban azoknak a kontaktusoknak köszönhető, amelyek egy-egy fertőzött ember környezetében létrejönnek.

Egy hét alatt majdnem duplázódott a fertőzések száma

Az elmúlt két hét járványügyi adatait vizsgálva az látszik, hogy egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, ez idő alatt 7420 ember fertőződött meg a vírussal – közölte az országos tisztifőorvos.

Fiatalok is veszélyben vannak

Müller Cecília kitért arra, ritkán, de előfordul, hogy fiatal, egészséges embernél súlyos lefolyású a fertőzés, így – fogalmazott – senki nem tehet kivételt, a szabályokat mindenkinek be kell tartani.

Terhelődik az ellátórendszer

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, komolyan kell venni a hatályban lévő intézkedéseket, mert a környező országok példáján látszik, mekkora terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre a koronavírusos betegek ellátása.

Minden településen ott a vírus

Elmondta, a magyarországi települések 80 százalékában már regisztráltak fertőzöttet, ami nem jelenti azt, hogy a fennmaradókban ne lenne fertőzött.

Budapesten a legnagyobb a fertőzés aránya

Szinte nincs olyan település, ahol ne lenne jelen a vírus. Az országos átlaghoz képest a fertőzöttség a fővárosban másfélszeres, Budapesten 100 ezer lakosra 888 fertőzött jut,

Kiemelt kép forrása: MTI