A Pest megyével szomszédos Szlovákiában hétfőtől bezárják a középiskolákat, áttérnek a távoktatásra. Az óvodásoknak kötelezővé teszik a maszkhasználatot és újra bevezetik az idősek vásárlási idősávját. Nagy a baj a szomszédban, szeretnék megakadályozni az ország teljes leállítását.

Minden középiskolát lezárnak

Visszavonásig bezárják Szlovákiában hétfőtől a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra – jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter vasárnap Pozsonyban az országos válságstáb ülésének szünetében.

További korlátozások

Igor Matovic szlovák kormányfő a többórás, koalíciós vitáktól sem mentes ülés utáni sajtóértekezleten közölte, hogy további korlátozásokról is döntöttek, amelyek csütörtökön lépnek életbe. Az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány további terjedését.

Az óvodásoknak kötelező a maszk

Az általános iskolák összes osztályainak tanulói számára kötelezővé teszik az arcmaszkok viselését oktatás közben. A tanítás utáni szakköri tevékenységet visszavonásig felfüggesztették. Az óvodák működését nem korlátozzák, de három évnél idősebb gyerekeknél ajánlott a maszkviselés.

Az utcán is kötelező a maszk

A válságstáb további döntése szerint csütörtöktől a városokban és a falvakban kötelező lesz a kültéri maszkviselés, tilos lesz minden tömegrendezvény, hat főnél több ember pedig nem gyűlhet össze.

Újra bevezetik a vásárlási idősávot

Az éttermek nyitva maradnak, de ételt csak a teraszokon lehet fogyasztani, illetve elvitelre megrendelni. A fitness és wellness-központok, fürdők, szaunák mind bezárnak. Korlátozzák az üzletek és a bevásárlóközpontok látogatóinak számát és megint bevezetik a nyugdíjasok vásárlási óráit 9 és 11 között.

A fertőzés csökkenése a tét

Ezek az intézkedések addig lesznek érvényben, amíg a napi pozitív esetszámok hétnapos átlaga nem csökken 500-ra – szögezte le Igor Matovic. Megjegyezte: vasárnap ez az átlag 1037 volt.

Ezernél több a napi új fertőzött

Szlovákiában szombaton 1054 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a tesztek száma kilencezer volt. A halottak száma továbbra is 61 – közölte vasárnap az egészségügyi információk nemzeti központja weboldalán.  A kórházakban koronavírus-fertőzés miatt 388 személyt kezelnek.

A család most a legkockázatosabb hely

“A szlovákiai járványhelyzet nagyon komoly. Pillanatnyilag a családok jelentik a legkockázatosabb helyet, ahol az emberek megfertőződhetnek” – mondta újságíróknak Milan Krajniak, munkaügyi, népjóléti és családi ügyekért felelős miniszter a válságstáb ülése után.

Ugrásszerű növekedés

A miniszter arra célzott, hogy főleg Észak-Szlovákiában a járványhelyzet ellenére számos családi ünnepséget, lakodalmat tartottak az elmúlt hetekben, ami a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

Be kell húzni a vészféket

A kormányfő a sajtóértekezleten úgy fogalmazott: be kell húzni az utolsó vészféket, mert ha ezek az intézkedések nem járnak sikerrel, akkor megint le kell állítani az országot, ahogy az tavasszal történt. Felszólította a lakosságot: mindenki legyen elővigyázatos és tartsa be a korlátozásokat.  

MTI, Kiemelt kép forrása: MTI/Komka Péter