Háziállatok elkaphatják, illetve terjeszthetik-e a Covid-19 fertőzést? Vihetem-e a kutyámat, cicámat állatorvoshoz, ha beteg? Mire figyeljek a kutyasétáltatás során? Fertőtlenítsem-e a szőrét, mancsát alkoholos szerekkel, miután hazaértünk? Dr. Káplár Krisztina állatorvos ezekről a kérdésekről beszélt az Érdi Televíziónak.

A legfontosabb kérdés, amit mostanában a kisállattartók feltesznek maguknak, illetve a szakembereknek, hogy elkaphatják, illetve terjeszthetik-e a házi kedvencek az új koronavírusos megbetegedést.

Dr. Káplár Krisztina állatorvos az Érd Televíziónak azt hangsúlyozta: jelen ismereteink szerint nem jelent veszélyt a koronavírus a kutyákra, és nem is terjesztik a fertőzést. Ugyanakkor az utóbbi napok hírei között olvashattuk, hogy a macskákat kísérletek során meg tudták fertőzni, és a betegséget más macskáknak tovább is adták – de mivel az ezzel kapcsolatos kísérleteket laboratóriumi körülmények közt végezték, egyáltalán nem bizonyított, hogy ez természetes körülmények közt is megtörténik, ezért senkinek sem kell megválnia a háziállatától.

Tudni kell, hogy az állatok koronavírusos betegségei nem azonosak az emberéivel. Ugyanakkor fontos, hogy ne simogassuk meg az idegen kutyát, mert a szőrzete ugyanúgy ragályfogóként működhet, mint egy mobiltelefon, vagy egy bevásárlókocsi – tehát ha egy fertőzött ember kezéről rákerül a vírus, más is megfertőződhet.

Ha valaki mégis megsimogatta a kutyánkat, érdemes áttörölgetni, de ne kezeljük alkoholos oldattal sem a szőrét, sem a lábait. Inkább kerüljük el a veszélyt jelentő helyzeteket.

Ha állatorvoshoz visszük a kutyánkat, macskánkat, ne beteg ember legyen a kísérője. A rendelők hozhatnak bizonyos óvintézkedéseket, ezekről érdemes még a látogatás előtt tájékozódni. Ha az állat beteg, mindenképp menjünk az állatorvoshoz, és ne felejtsük el azt sem, hogy a fertőzések, paraziták ellen – gondoljunk csak a kullancsokra – most is meg kell védeni az állatainkat. Érdemes több hónapra megvásárolni ezeket a készítményeket.

A veszettség elleni védőoltást most nem kérik számon a gazdákon, nem létfontosságú, ha egy felnőtt kutyának egy-két hónapig csúszik a veszettség elleni oltása.

Fontos, hogy csak egészségügyi problémákkal forduljunk az állatorvosunkhoz, az ivartalanítást, a halasztható beavatkozásokat próbáljuk későbbre ütemezni, nemcsak egészségvédelmi okokból, hanem azért is, mert az állatorvosoknak korlátozottak a fertőtlenítő-, gumikesztyű- és szájmaszk-készleteik – ami érkezik, inkább a humán egészségügybe kerül – hangsúlyozta Káplár Krisztina.

Kiemelt kép: illusztráció, Szentendrénél készült 2019 nyarán – Forrás: Facebook