Romániában március 11-től, tehát szerdától március 22-ig bezárják az összes iskolát és óvodát a koronavírus-járvány miatt. Így elmarad az a határokon átívelő versmondóverseny is amelyre három dunakeszi diák is elutazhatott volna.

A tanintézetek bezárását Raed Arafat belügyi államtitkár javasolta – írja a foter.ro. A döntés értelmében 2,8 millió diák és óvodás otthon marad, több mint 6000 oktatási intézményre lakat kerül. A tanügyminisztérium egyébként szintén hétfőn jelentette be, elhalasztják a megyei és regionális tantárgyversenyeket is.

Dunakesziről, Szentendréről és Mogyoródról utaztak volna diákok az egész Kárpát-medencét átfogó versmondóverseny-sorozat gyergyószentmiklósi döntőjére. Ők most így kénytelenek itthon maradni. A szervezők arra törekszenek, hogy a korlátozások feloldása után megrendezik a székely-magyar műveltségi vetélkedőt – írja a Dunakeszipost.hu oldal.

Olaszországban rohamosan terjed a fertőzés

Közben több mint ezerötszáz új megbetegedést diagnosztizáltak egy nap alatt Olaszországban. A halottak száma elérte a 463-at, a diagnosztizált fertőzötteké a 9172-t; jelenleg több mint négyezer beteget kezelnek kórházban. Az elhunytak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti.

A hatóság figyelmeztetést adott ki Róma városára, és közölte, hogy a készültségi fokozatot a legmagasabbra tervezik emelni országosan, ahogyan Észak-Olaszországban történt.

A lezárt térségekbe vezető utakon megkezdődött a ki- és belépések ellenőrzése, a milánói központi vasútállomáson hétfőn ezrek várakoztak indulásra. Bejelentették emellett, hogy lezárták Olaszország összes sípályáját, miután sokan a munka- és oktatási szünet elrendelését vakációként értelmezték.

Kiemelt kép: illusztráció