Az Országgyűlésben kiemelt téma volt hétfőn a koronavírus-járvány és annak kezelése. Az ellenzék osztotta a kormányt, a kormánypárti hozzászólók pedig az ellenzéket. A nagy adok-kapokban jutott a főpolgármesternek is. Mivel a városvezető nem volt ott, védekezni sem tudott és az ülésen az ellenzék részéről sem állt ki mellette senki.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Párbeszéd társelnöke, a párt másik társelnöke pedig Szabó Tímea országgyűlési képviselő, akinek a hétfői első napirend előtti felszólalása meglehetősen szenvedélyesre sikerült. Többek közt azt kifogásolta, hogy miért nem Orbán Viktor miniszterelnök számol be az Országgyűlés előtt. Ha olyan jól állunk az ellátottságban, akkor miért halnak meg ennyien nálunk? – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint azt sem lehet tudni, hogy hová mennek a beszerzett maszkok.

Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke beszél a Parlamentben április elején – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szabó Tímea arról is beszélt, hogy Magyarország többek között Erdélybe, Horvátországba, Macedóniába szállított a maszkokból, felszólását azonban nem tudta befejezni, mert azt tapssal szakították meg a kormánypárti képviselők, az ülést vezető házelnök, Kövér László pedig nem adott neki hosszabbításra lehetőséget.

Szabó Tímea felszólalására válaszul Dömötör Csaba államtitkár a főpolgármestert kezdte osztani. A kormány képviselője arról beszélt, hogy bármelyik pillanatba beléphetünk a tömeges megbetegedések szakaszába. Az a cél, hogy minden fertőzött betegnek legyen hely a kórházakban és a magyar orvosoknak ne kelljen olyan döntéseket hozniuk, mint Olaszországban, ahol választaniuk kellett, hogy ki kapja az életmentő ellátást – mondta az államtitkár.

Majd így folytatta: Közös érdekünk, hogy Budapesten ne lépjen szintet a járvány, de ehhez az önök társelnökének is a fedélzeten kellene lennie – mondta a főpolgármesterre célozva Dömötör Csaba.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára – Fotó: MTI/Koszticsák Dzilárd

Az államtitkár szerint “A főpolgármester eddig nem vitézkedett. Gondoljunk csak a járat ritkításról szóló döntésre, a parkolással kapcsolatos hezitálásra, aztán ott van a tesztelések kérdése, amelyet folyton erőltetnek. Kaptak rá pénzt a külföldi szövetségeseiktől, de nem mondják el, hogy ezt hogyan használják fel” – mondta az államtitkár.

A Pesti úti idősotthon kapcsán Dömötör Csaba arról beszélt, hogy a kormány minden segítséget megad, de ehhez a főpolgármesterre is szükség lesz – mondta, majd hozzátette: „Az nem helyes, ha ilyen helyzetben továbbra is csak magyarázkodó interjúkat ad és Facebook posztokkal üzenget a város vezetője.”

Amíg a szerkesztőségünk követni tudta a felszólalásokat az ellenzéki pártok közül senki sem állt ki a főpolgármester mellett az Országgyűlés hétfői ülésén.

BPK/MTI – Kiemelt kép: Mentők a Pesti úti idősothonnál – Fotó: MTI/Bruzák Noémi