Újhelyi István az Európa Parlament MSZP-s képviselője a máltai reptéren tapasztalta meg mekkora fennakadást okoz, ha mindössze két hőmérővel próbálkozzák ellenőrizni az utasokat egy reptéren. Közben kedd este bejelentették Ferihegyen, hogy a hőmérőzést kiterjesztik a koreai járatokra is.

A koronavírus-fertőzés terjedése miatt a Budapest Airport szerdától megkezdi a Szöulból érkező utasok testhőmérsékletének mérését. A Budapest Airport kedd esti közleményében arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az első érintett járat szerdán 12:20-kor landol Budapesten.

A dél-koreai fővárosból a LOT lengyel légitársaság üzemeltet közvetlen járatot heti három alkalommal, amelyek hétfőn, szerdán és szombaton érkeznek Budapestre – írták, arra is kitérve, hogy az intézkedést hatósági döntés alapján rendelték el.

A korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta pedig a közvetlen járattal Olaszországból érkező utasokon végeznek egészségügyi vizsgálatot a repülőtéren. Az intézkedések elrendelése óta összesen 2676 utast és a repülőgépek 209 fős személyzete esett át hőmérős szűrésen.

A szűrést a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi. Egy járat esetében az utasok vizsgálata átlagosan 10 percet vesz igénybe – olvasható a kommünikében.

Hosszú sorok a máltai reptéren

Újhelyi István facebookos tudósítása szerint Máltán bizony hosszú sorok kígyóznak a repülőtéren, mert mindössze két hőmérőt tudtak csak bevetni. Egy járat ellenőrzése ezért ott nem 10 perc, hanem akár 1 óra is lehet.

Az EP képviselő ezt írta a közösségi oldalán: „Alig húsz órát fogok éppen Máltán tölteni, hogy az Európai Parlamentet képviseljem egy kiemelt turisztikai szakkonferencián. Ebből egy órát már a reptéren elvesztegettem, miután több száz embert ellenőriznek mindössze két hőmérővel a beengedő kapuknál. Fontos az elővigyázatosság és az óvatosság, de vigyáznunk kell, nehogy a koronavírus okozta pánik sok tekintetben károsabb legyen a kórságnál.” – fogalmazott Újhelyi István.

Miről lehet felismerni a koronavírusos fertőzést és hogyan lehet ellene védekezni? Ide kattintva minden fontos dologot megtudhatsz!

Kiemelt kép: A máltai repülőtéren készült felvétel – Forrás: Facebook/ Újhelyi István