A fővárosnak elővásárlási joga van akkor, amikor a kerületek eladják az önkormányzati ingatlanjaikat. A koronavírus-vészhelyzetben az 5. kerületi fideszes polgármester több értékes belvárosi ingatlan értékesítéséről döntött. A belvárosi önkormányzat azonban nem biztosította a Fővárosi Önkormányzatnak a törvény szerint járó elővásárlási joga gyakorlásához szükséges információk átadását, ezért Karácsony Gergely megakaszthatja a gyanús bizniszt.

Karácsony Gergely magyarázatot kér

A belvárosi önkormányzat nem biztosította a Fővárosi Önkormányzatnak a törvény szerint járó elővásárlási joga gyakorlásához szükséges információk átadását és betekintést a pályázati, valamint vagyonbecslési dokumentációba, derül ki egy, a Telex birtokába került főpolgármesteri levélből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem adtak elegendő információt a Városházának

Karácsony Gergely ebben több, az 5. kerületi önkormányzat által eladott vagy inkább eladni tervezett ingatlan esetében kifogásolja, hogy a Belváros nem biztosította a Városházának a törvényes elővásárlási joggyakorlását, hiszen a megbízott közvetítő ügyvédi iroda nem engedett betekintést, és a felelős döntéshozatalhoz szükséges információkat nem adott át.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

16 mutyigyanús ingatlan

Összesen 16 ingatlan értékesítésére írt ki elvileg nemzetközi és nyílt, egyfordulós pályázatot az 5. kerületi önkormányzat. A helyi ellenzéki képviselőcsoport már a pályázatok kiírásakor kezdeményezte, hogy az ingatlanokat hirdessék meg a széles nyilvánosság számára elérhetően, ám a fideszes kerületvezetés ebbe nem ment bele.

Döntött a belvárosi polgármester

A veszélyhelyzet ideje alatt egyedül döntő Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester kihirdette az ingatlanpályázati csomag eredményét. Az értékesebb ingatlanok esetében eladást javasolt, a kevésbé értékes ingatlanok esetében pedig eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. A Telex szerint ezzel olyan, a belvárosi ingatlaneladások évtizedes történetében már jól ismert módszerrel szerezhettek meg értékes ingatlanokat a jól értesült vevők, ami a helyi ellenzék szerint semmiképpen sem indokolható a kerületiek érdekeivel.

Nem derült ki az eladási ár

Az 5. kerületi önkormányzat nyilvánosságra került döntésből csak a forgalmi érték, a valós, végleges vételár nem derül ki. A Telex szerint csodával határos, ha a legtöbb esetben egyedüli pályázóként induló nyertesek éppen az önkormányzat által felkért ingatlanbecslő ítéletével azonos vételárat javasoltak, a pályázati eljárás furcsaságai nyomán aligha versenyezve az egyébként különösen értékes belvárosi ingatlanok megszerzéséért.

Furcsaságok

A helyi ellenzék szerint az is furcsa, hogy az önkormányzat úgy szabadul meg milliárdos értékben ingatlanoktól ismét, hogy erre még a koronavírus okozta válsághelyzetben sem lenne égető szüksége, hiszen az önkormányzat számláján mintegy 9 milliárd forintos megtakarítással rendelkezik.

300 ezres pályázati dokumentáció

Az eladásoknak újabb érdekessége, hogy a lebonyolítással megbízott dr. Sándor Sz. Zsolt ügyvéd a szokásos, néhány tízezer forintos ár helyett 300 ezer forintért kínálta az érdeklődőknek a pályázati dokumentációt, a betekintésre pedig mindössze öt napon át, akkor is két-két órás időintervallumot biztosított.

Völner Pál biznisztársa

Az egyik értékes ingatlant, a Városház utca 16-ban, vélhetően az alábbi képen látható saroküzletet az a Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke szerezte meg, aki a Völner-féle korrupciós botrány miatt került börtönbe. Érdekessége a biznisznek, hogy az értékes ingatlant alig 32 milió forintért szerezte meg Schadl. Vélhetően ha a jóval szélesebb nyilvánosság előtt, sokkal átláthatóbb módon hirdete volna meg az 5. kerület az ingatlanokat, talán lett volna jelentketkező, aki 32 milliónál többet kínált volna az önkormányzati, vagyis az ott élő emberek tulajdonában álló ingatlanért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Városház utca 16.

Kiemelt kép: Váci utca – Fotó: BPK