Jól halad az új Közlekedési Múzeum tervezése, de csak a 2022-es országgyűlési választások után döntenek arról, hogy a megépítéséhez lesz-e pénz, vagy maradnak a tervek. A Kelenföldi vasútállomás lepukkant épülete is Vitézy Dávidékhoz kerül, felújítják és egy hatalmas terepasztal lesz benne.

Izgalmas kiállítóterek

Az új Közlekedési Múzeum tervezése jól halad: a Diller Scofidio + Renfro építésziroda a 2020 nyár elején megkötött tervezési szerződés szerint végzi a munkáját hazai partnereivel közösen. A tervpályázatra tizenhárom magyar és külföldi építésziroda adott be pályaműveket. A nyertes iroda “komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó” terve nyert.

Az ünnepek alatt is dolgoztak

A vázlatterveket december 23-án szállították le, Vitézy Dávid Facebook-posztja szerint az ünnepi heteket is a tervek alapos átnézésével, véleményezésével töltik az új kiállítóterektől az archívumig, a látogatható raktáraktól a ruhatárig, a múzeumkerttől a nosztaligavillamosok leendő végállomásáig és a Törekvés Művelődési Ház felújításától az Északi Járműjavító hidegháborús bunkerének rekonstrukciójáig.

Nagy átlátszó épület lesz, 650 járművet állítanak ki

Idén lesz engedélyezési terv

A tervezési ütemterv szerint 2021-ben lesz építési engedélyt, s készülnek el a kiállítás első tervei, ezt követően kezdődhet meg a már építkezésre alkalmas kiviteli tervek elkészítése.

Világszínvonalú épület

A tervezőkkel, szakértőkkel a múzeumi stáb hétről hétre minden részletet egyeztetett 2020 második felében, hogy világszínvonalú tervek születhessenek – írja Vitézy Dávid.

A következő kormány dönthet a pénzről

A Kormány az előkészítési forrásokat teljes körűen biztosította a fejlesztéshez, a következő nagy mérföldkő a kivitelezési tender és a múzeum megépítésére vonatkozó források biztosítása lesz, de ez csak 2022-ben esedékes, várhatóan a következő kormány dönt majd erről. A beruházás koncepcióját októberben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa is támogatta.

Megszépül a lapukkant Kelenföldi vasútállomás is

Vitézy Dávid arról is beszámolt, hogyan áll a Kelenföld vasútállomás lepukkant épületének rekonstrukciója. A Kormány az épületet a Közlekedési Múzeumra bízta, az indóházban vasúttörténeti kiállítást és egy csodálatos terepasztalt terveznek.

Ilyen lesz a Kelenföldi vasútállomás felújítva

Ilyen most a Kelenföldi vasútállomás épülete

Fotó: BPK

Idén dönthetnek a forrásokról

2020 nyarán az építész studiót bízták meg a tervek elkészítésével, melyeket sok-sok egyeztetés után 2021 elején fognak lezárni és belefogni építési engedélyezésbe. Az építkezés forrásbiztosításáról és ütemezéséről 2021 során születhet döntés, már az elkészült tervek birtokában.

Kiemelt kép: Az új Közlekedési Múzeum látványterve – Forrás: Facebook/Vitézy Dávid