Budapest főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus bemutatta a számokat, melyekből kiderül, hogy az NHKV Zrt. Tarlós István leváltása óta sokkal kevesebbet utal a fővárosnak a szemétszállításért. A kukaholding tagad, állítják, nincs kifizetetlen számla náluk.

Nem vették fel a munkát a kukások

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) dolgozói múlt héten nem vették fel a munkát, fizetésemelést követeltek. A kedélyeket végül a főpolgármester, Karácsony Gergely személyesen nyugtatta le azzal, hogy egyszeri 200 ezer forintos juttatást ígért a kukásoknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A főváros és a kukaholding vitája

A fizetésemelés körüli vita ismét felszínre hozta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt, ismertebb nevén a kukaholding és a főváros vitáját arról, hogy mennyi is az annyi.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Beszedik a pénzt és tovább utalják

Magyarországon a szemétszállítás lényegében úgy működik, hogy a kukaholding kiküldi az embereknek a számlát, beszedi a pénzt, majd valamilyen elszámolás alapján továbbítja azt azoknak a cégeknek, akik ténylegesen elvégzik a munkát a kukásautókkal.

A vita lényege

A vita arról szól, hogy a kukaholding sokkal több pénzt szed be a fővárosban élő emberektől, mint amit kifizet a szemétszállítást valóban elvégző fővárosi cégnek, az FKV-nak.

20 százalékot megtart a kukaholding

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt állítja, hogy a kukaholding csak a pénzek 80 százalékát adja át, 20 százalékot viszont megtart magának, ebből a visszatartott összegből jött össze a 15 milliárdos követelés – írja a 24.hu

Bezzeg Tarlós idején

A főpolgármester helyettese azt is mondta, hogy a kukaholding Tarlós István főpolgármestersége idején még a teljes összeget utalta tovább, a csökkenés csak a 2019-es ellenzéki győzelem után következett be.

Kitette a főváros a számokat a kirakatba

A főváros most újabb közleményt tett közzé, amelyben konkrét számokkal illusztrálják, hogyan alakultak az FKF Nonprofit Zrt., majd ennek jogutódja a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hulladékgazdálkodási bevételei az elmúlt öt évben.

Ennyi pénzt utalt a kukaholding a fővárosnak

  • 2017 – 30,56 Mrd Ft
  • 2018 – 30,91 Mrd Ft
  • 2019 – 28,41 Mrd Ft
  • 2020 – 27,99 Mrd Ft
  • 2021 – 26,16 Mrd Ft

Hiteles adatok

A Városháza szerint a fenti bevételek az FKF, kizárólag hulladékgazdálkodással összefüggő, budapesti és 9 agglomerációs településen végzett gyűjtési, szállítási, hulladékkezelési, és ártalmatlanítási tevékenységének teljes közszolgáltatási bevételét tartalmazzák. A kimutatások a Társaság hiteles, auditált nyilvános beszámolóiban megtalálhatóak.

Veszteséges lett a szemétszállítás

Az adatokból kiolvasható, hogy a szemétszállítás finanszírozása mintegy 15 százalékkal csökkent. Az FKV emiatt 2021-ben 20,8 milliárdos árbevétel mellett 1,2 milliárdos veszteséget termelt a fővárosnak.

A kukaholding szerint minden oké

A kukaholding, vagyis az NHKV múlt szerdán kiadott közleményében azt írta, hogy nincs lejárt, kifizetetlen számlája a fővárosi cégnek. „Az NHKV évek óta minden szolgáltatási díj számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet, elszámolási vitánk jelenleg nincs a fővárosi céggel” – állt a múlt heti a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kukák a 13. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu