Magyarországon jelenleg 218 061 külföldi állampolgár él, ebből 98 ezer külföldi Budapestet választotta otthonául, legalábbis ez derül ki a KSH legfrissebb népszámlálási adataiból.

A kínaiak vannak a legtöbben

A számokból az is kiderült, a legtöbben a kínaiak vannak a legtöbben, az ő számuk bő egy évtized alatt megduplázódott, 14 953 főre nőtt. Őket követik az ukránok majd pedig a vietnámiak. A vietnámiak létszáma egyébként az előző népszámlálás óta több mint a duplájára nőtt, viszont a románoké közel a harmadára csökkent. Ennek feltehetően köze van a román-magyar, kettős állampolgárság bevezetéséhez. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pest vs. Buda

A Telex által kikért adatokból jól látszik az is, hogy 10-ből 9 vietnámi és 8 kínai a pesti oldalon él, az ukránok negyede pedig Budán lakik. A fővárosban ezen túlmenően 1038 mongol és 1037 norvég él.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Népszerű kerületek

A kerületi adatokat alapul véve megállapítható, hogy a kínaiak és az ukránok főként Újlipótvárost, Kőbányát és Józsefvárost preferálják, a vietnámiak, pedig Kőbányát, Kispestet, illetve a 15 és 16. kerületet kedvelik.

Terézváros

A román állampolgárok jellemzően Józsefvárost és Kőbányát, valamint a 13. kerületet választják, a külföldiek aránya pedig Terézvárosban a legnagyobb.

Etnikai sokszínűség

Budapesten egyébként olaszok is élnek szép számmal, de indiaiak, lengyelek, britek, dél-koreaiak, törökök, irániak, mongolok, norvégot és amerikaiak is választottak a magyar fővárost lakhelyül.

Budapest legiskolázottabb

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta a 2022-es népszámlálás adatai szerint a „legiskolázottabb” helyek közé tartozik a főváros 1., 2., és 12. kerülete, ahol jóval 60 százalék feletti a diplomások aránya. Ez az adat a Budapest agglomerációjába tartozó Telkin is meghaladja a 60 százalékot.

2022-es népszámlálás

Egyébként a 2022. őszi népszámlálás volt a 16. Magyarországon, és az első, amely „papírmentes”, teljes egészében digitalizált volt. A digitalizációnak köszönhetően az adatgyűjtés és az eredményközlés közötti idő jelentősen rövidült: nyolcvan nappal a népszámlálás befejezését követően, 2023 februárjában már közölték az előzetes adatokat, nemrég pedig a végleges adatokat is közzétették, erről ebben a cikkünkben írtunk. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Budapest a legiskolázottabb, ezekből a kerületekből kerül ki a legtöbb diplomás: itt vannak a legutóbbi népszámlálás végleges adatai

Kiemelt kép: Budapest