A Lánchídon tilos futóversenyeket és tömegrendezvényeket tartani, mert olyan rossz állapotban van. Sok helyen teljesen elrozsdásodott, a teherbíró képességének a határára kerül – mondta péntek délután a Lánchídnál tartott sajtótájékoztatón Szőke Gábor a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója, a híd kezelője.

A Lánchíd a legjobban vizsgált műtárgy Budapesten. Napi hídszemlék és heti hídjelentések készülnek. A legutóbbi szakértői jelentés a déli kifolyási pontokon jelentős korrodálódást tapasztaltak, rövid időre a déli járdát le fogják zárni, hogy a javítás idején biztonságban legyenek a gyalogosok – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatót tart – Forrás: Facebbok/atv.hu

Jövő héten a BKK jóváhagyja a Lánchíd közbeszerzési eljárás kiírását. Ha ez megtörténik, akkor 2021 februárjában kiválasztásra kerül a kivitelező, márciusban pedig el is kezdődik a munka. 30 hónapos lesz a felújítás, ebből 12 hónapig lesz lezárva a híd, a tervek szerint 2023-ra elkészül és átadják a budapestieknek – mondta a BKK vezérigazgatója.

A híd kezelője, a Budapest Közút Zrt. igazgatója, Szőke Gábor arról beszélt, hogy a Lánchíd vasszerkezete elkorrodálódott, a betonelemek elmállottak. A lánc szerkezete, a merevítők, korlátok, a járdát alátámasztó szerkezet deformálódott. Hetente szemrevételezik.

A legutóbbi műszeres mérések során, 2019 decemberében kiderült, hogy a Lánchíd legnagyobb problémáját a felületkezelés hiányossága miatt keletkező korrózió okozza. A hídról esetleg lehulló darabok balesetveszélyt okozhatnak.

Szőke Gábor vezérigazgató, Budapest Közút Zrt. – Forrás: Facebook/atv.hu

Szőke Gábor azt is elmondta, hogy a 30km/h-ás sebességkorlátozást azért kellett bevezetni, mert a nyomvályúk miatt balesetveszélyes rajta a közlekedés, másrészt a dilatációs pontokon lazulást figyeltek meg, amelyet a rezonancia erősíthet.

A mértékadó terhelés 500 kg négyzetméterenként, ennek kell megfelelnie a felújítás után. A híd láncszerkezete jelenleg deformálódott, teherbíróképességének határára került, ezért sem felvonulások, sem tömegrendezvények de még futóversenyek számára sem alkalmas a híd. Szőke Gábor igazgató azt is elmondta, hogy a Lánchíd nem fog leszakadni, de a szemléket továbbra is hetente ismételni kell.  

Kiemelt kép: Lánchíd – Fotó: BPK