Beázott pince, öntözőberendezés, a ház vízellátása, fűtési vagy hűtési rendszerek, szennyvíz elvezetése, kerti kutak és csobogók… Számos olyan helyzet adódhat egy ház körül, amikor csak egy szivattyú segíthet, sőt egyes rendszerek eleve szivattyúkkal együtt érkeznek a házba vagy a lakásba. Lehet, hogy elsőre nem is gondoltuk, de az életünk sok területén jelen vannak a szivattyúk, persze mind másra jó. Van például külön kút szivattyú és még ezer másféle. Vegyük sorra őket kintről befelé haladva!

Ásottkút szivattyúk

Az esővízgyűjtők, kutak, öntözőrendszerek szivattyúja, ami akár 70 méterre is képes felemelni a vizet. Ezek a típusok többnyire nagyobbak, mint a csőszivattyúk. Hidrofor tartállyal és nyomáskapcsolóval kiegészítve a házi vízmű is megoldható velük, sőt kisebb üzemeket is elláthatnak vízzel. További előnyük, hogy mivel víz alatt üzemelnek teljesen zajmentesek. 

Tiszta víz szállítására tervezték őket, de 40 gr/m3 homokszemcsés szennyeződéssel még elánnak. Ilyen ugyanis kutak esetében előfordulhat. 35 fokos lehet maximum a szivattyúzott víz hőmérséklete, merülési mélységük 20 méter körüli. A folyadékszállításuk változó 20-90 L/perc tartományban mozog.

Ha van rá lehetőségünk, akkor mindenképp érdemes a kertben kutat ásatni, mert az öntözést biztosan sokkal olcsóbban és takarékosabban meg lehet oldani vele. A vezetékes vizet locsolásra használni egyre kevésbé etikus, hiszen a vízhiány már Magyarországon is kezd megjelenni. Ha olyan szerencsénk van, hogy mélyebben megfelelő minőségű rétegvizet találunk, akkor a ház komplett vízellátását is lefedhetjük a kút vizével. Ennek vannak szigorú feltételei és törvényi előírásai, ezért mindenképp tájékozódjunk a kút kialakítása előtt. 

Ha a kút elkészült, akkor már csak a megfelelő ásottkút szivattyú kell hozzá, hogy élvezhessük a saját víz előnyeit. 

Kerti önfelszívó szivattyúk

Még mindig a kutaknál, szökőkutaknál maradva jöjjön az önfelszívó szivattyú, ami az ásottkút szivattyúhoz hasonlóan kisebb öntözőrendszerekhez, házi vízműhöz is biztonsággal használható. Ez kifejezetten háztartási alkalmazásra készült, a folyadékszállítása is kisebb, mint az előbbié 10-63 L/perc. Maximális szívómélység 9 méter körüli. A szivattyúház és a tengely általában rozsdamentes acélból van, az első motorpajzs alumínium.

Szennyvíz szivattyú

Bár a neve azt sugallja, hogy csak szennyvíz szivattyúzására használható, mégis sokkal több ennél. A szennyvízátemelő tartályokon kívül alkalmas árasztásos öntözéshez, szökőkutakhoz, medencék és tartályok kiürítésére, 

Öntöttvas és rozsdamentes acél gondoskodik arról, hogy a folyamatos nedves közegnek, amiben kisebb szennyeződések is lehetnek ellenálljon a szivattyú. 35 mm körüli lehet a maximum szuszpendált szemcseméret. A szennyvízszivattyúk egy alfajtája a darabolókéses, ami már nagyobb darabokkal is megküzd.

Centrifugál szivattyú

A centrifugál szivattyú nevében szintén benne rejlik az egyik legfontosabb tulajdonsága, mégpedig az, hogy megforgatja a vizet vagy más rajta áthaladó folyadékot. A centrifugális erőnek köszönhetően a szivattyúból távozó víz nagyobb nyomású lesz, mint belépésekor volt. Segítségével a medencékben biztosítható a víz folyamatos keringetése, de az öntözőrendszerekben is jó szolgálatot tesz. 

Ahogy alakul és változik az időjárás, úgy lesznek egyre gyakoribbak a szélsőséges jelenségek. Nyáron például a hosszú aszályos időszakokat hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék követheti. Ebben az esetben könnyen elázhatnak a pincék és az alagsori helyiségek. A centrifugál szivattyú a belvíz és csapadékvíz kezeléséhez is kiváló.

A centrifugál szivattyúnak két fajtája ismert, mégpedig az egyfokozatú és a többfokozatú. Az egyfokozatú centrifugál szivattyúnál egyetlen járókerék biztosítja azt, hogy a belépő víz megforgatása után, a bordák mentén kiáramolva magasabb nyomást kapjunk. Másik neve örvényszivattyú.

A többfokozatú centrifugál szivattyúnál nem egy járókerék vesz részt a munkában, hanem egymás mellett több. Ezek együttes működése nagyobb emelőmagasságot eredményez.

Keringető szivattyú

Lépjünk be a házba! A keringető szivattyú gondoskodik arról, hogy a ház fűtése kifogástalanul működjön. Ez alapvető igény nemcsak télen, hanem bármikor. Nyáron is lehetnek olyan hűvösebb napok, amikor jólesik a meleg a szobában. 

A keringető szivattyú áramoltatja a meleg vizet a fűtőtesteken keresztül a kazánig és vissza. A kazán segítségével felmelegedett víz akkor tud eredményesen fűteni, ha zökkenőmentesen el tud jutni a ház legtávolabbi pontjaira is. A centrifugális erőt használva a keringető szivattyú ezt végzi el. 

A meleg víz azonban nemcsak a fűtésénél, hanem a mosogatás, fürdés, kézmosás esetén is kell. Ezt nevezzük használati melegvíznek. A keringető szivattyú felel ennek az eloszlásáért is, valamint azért, hogy a csapokhoz még melegen jusson el a víz.

Az energiatakarékos, mégis hatékony hűtési és fűtési rendszerek sose voltak olyan fontosak, mint ma, amikor az energiaárak hihetetlenül megnövekedtek Az elavult fűtési megoldások és eszközök nem segítenek abban, hogy a családok, idősek kiadásai csökkenjenek. Ezek eléréséért sokat tehetünk egy minőségi szivattyúval.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.