A kormány egyáltalán nem készítette fel a lakosságot a járványra, a kórházakban pedig 1200 lélegeztetőgép felett már nem lesz szakszemélyzet, így azok a fertőzöttek koporsói lesznek – állítja Lantos Gabriella egészségügyi szakértő. A volt miniszter, Kökény Mihály arról beszél, hogy rengeteg beteg keresi meg, mert elakadnak a háziorvosnál, hiszen azok a nagy terheltség miatt nem elérhetők. A kormány szerint minden rendben van, az országos tisztifőorvos pedig továbbra is az alig elérhető háziorvosokra bízza a fertőzöttek belépését az egészségügyi rendszerbe. A csütörtöki adatok szerint 911-en vannak lélegeztetőgépen.

Későn kerülnek kórházba

Sok beteg későn kerül kórházba, s olyan gyorsan romlik az állapota, hogy nem egyszer néhány órával az érkezése után máris lélegeztetőgépre kell kapcsolni. Ma már egyértelmű, hogy az egyre több súlyos állapotú koronavírusos beteg ápolásához, intenzív ellátásához kevés az orvos és szakápoló, de a romló halálozási adatok mögött az is ott van, hogy a járványhelyzet kezeléséért felelős állami szervek nem foglalkoztak a lakosság megfelelő felkészítésével – mondta Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter a Népszavának.

Szinte elérhetetlenek a háziorvosok

A volt miniszter, népegészségügyi szakértő szerint nincs kellő alapossággal kidolgozott protokoll, hogy mit tegyen az ember, ha pozitív lesz a vírustesztje. Elvileg a háziorvosát kell hívnia, akit azonban többnyire nehezen lehet elérni, hiszen a napi betegek hívásai mellett ő és asszisztense intézi a tesztelések megrendelését, az oltások szervezését és beadását is és intézi az ezzel járó töméntelen adminisztrációt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Elakadnak a rendszerben a fertőzöttek

A korábbi miniszter napi 10-15 üzenetet kap a fővárosból és vidékről is, amelyekből az derül ki, hogy ügyeleti időben végképp elakadnak a fertőzöttek, ráadásul a halottak magas száma is arra ösztönzi a súlyosbodó tünetekkel küzdő betegeket, hogy a lehető legtovább maradjanak otthon.

Merkely professzor szerint 1000 lélegeztetőgép a határ

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a minap ezer lélegeztetőgépre kapcsolt betegnél húzta meg a magyar kórházi hálózat intenzív ellátásra képes kapacitásainak határát. A csütörtöki adatok szerint már 911 ember van lélegeztetőgépen.

Koporsó lesz a lélegeztetőgépből

A Róbert Károly Magánkórház korábbi igazgatója, Lantos Gabriella szerint a határ 800 és 1200 ágy között van, ennyi beteget lehet jó minőségben lélegeztetni a meglévő szakemberlétszámmal, tehát már ezen a vonalon billeg az ellátás. Lantos Gabriella hozzátette: „1200 beteg fölött már majd mindenkinek a lélegeztetőgép lesz a koporsója”.

Az állami intézmény szerint nincs semmi különös dolog

Az Országok Kórházi Főigazgatóság szerint nincs baj, így fogalmaznak: „A magyar egészségügy felkészült, továbbra is jut minden arra rászorulónak kórházi ellátás és lélegeztetőgép, a magyar orvosok és ápolók az elmúlt hónapokban rengeteg tapasztalatot szereztek a betegek ápolásában és munkájukat orvostanhallgatók, rezidensek is segítik”.

Évtizedekig élhetnének

Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra. Az ember próbálja védeni magát, de nem tudok nem belegondolni abba, hogy van egy 15 éves gyereke, akinek az érettségijét se fogja megélni, nemhogy az unokáját lássa. Erről beszélt a 444.hu-nak egy vidéki kórházban dolgozó, neve elhallgatását kérő orvos.

Nem mindenkinek biztosítanak megfelelő ellátást

A portál beszámolója szerint egyes kórházak annyira tele vannak, hogy a súlyos alapbetegségekkel küzdő 70-80 éveseket nem küldik tovább intenzív osztályra.

Sokkolóan fiatalok az áldozatok

Egy budapesti kórházban dolgozó orvos azt mondta a portálnak, hogy tavaly tavasszal még 80-90 évesek voltak a legrosszabb állapotban, a második hullámban 50-60 évesek, most még fiatalabbak, 30-50 évesek.

Összeomlik a betegek tüdeje

Vannak köztük olyanok, akik korábban makkegészségesek voltak, és ijesztően gyorsan beomlik a tüdejük. A 444-nek nyilatkozó mind az öt orvos erről a jelenségről számolt be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly