Ingyen kapja meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Kara a Magyar Rádió volt épületkomplexumát. Szerdán nyújtották be az erről szóló törvényjavaslatot, amely azt jelenti, hogy Piliscsabán megszűnik az egyetem.

Ingatlanokat cserél az egyetem az állammal

Józsefvárosi épületekbe költözik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Az egyetem ingyen kapja az államtól az épületeket, cserében az állam pedig ingyen megkapja az egyetem piliscsabai kampuszát, derül ki a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatból.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint „a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb, kiemelt egyeteme, de a széttagolt, több képzési helyszínen végzett oktatási és kutatási tevékenység akadályozza a további működésének a kibontakozását, illetve a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket”. A hvg a következőt írja: vagyis nem vált be az az ötlet, hogy egy egyetem központja Budapesthez közel, de mégiscsak egy faluban működjön, miközben több kara már rég beköltözött a Józsefvárosba (Piliscsaba egyébként 2013-ban kapott városi címet).

Most a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Szentkirályi utca – Múzeum utca által határolt épülettömböt kapja meg a PPKE – benne az évtizedeken át jól ismert Bródy Sándor utca 5-7. számmal –, amelyben 1928-tól, fokozatosan terjeszkedve több mint 80 évig az e néven azóta megszüntetett Magyar Rádió működött.

Nem lehet tudni, hogy mi lesz a piliscsabai komplexummal

Nem szól a törvényjavaslat arról, hogy az állam mihez akar kezdeni a nagy területű piliscsabai kampusszal, benne Makovecz Imre híres, de használhatósági szempontból néha vitatott épületeivel.

Az egyik piliscsabai Facebook csoportban azt írják a helyiek, a városban az a hír járja, hogy egy amerikai egyetem lesz a Pázmány helyén. A piliscsabaiak egyébként nagyon sajnálják, hogy elköltözik a városukból az egyetem, mert szerintük sok embernek adott munkát, és büszkék voltak arra, hogy a településükön egy felsőoktatási intézmény működik.

26 éve költözött Piliscsabára az egyetem

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi- és Társadalomtudományi Kara 1994-ben költözött ki Piliscsabára. A kampusz egy 21 hektáros természetvédelmi területen épült fel, központi épületét Makovecz Imre tervezte. Egy 430 fő befogadására alkalmas nagyelőadója is van az épületkomplexumnak, amely hangversenyek, színházi előadások lebonyolítására is alkalmas.

Az egyetem területén 3 lány és 1 fiúkollégiumban biztosítanak szállást az egyetemistáknak. A kollégiumokat, amelyeknek saját kápolnája is van, szerzetesrendek működtetik. Ezen kívül saját könyvtára, nyelviskolája, postája, étterme is van az egyetemnek.

Az utóbbi években már egyre kevesebb órát hirdetett az egyetem Piliscsabára, inkább Budapesten, bérelt termekben tartotta az előadásokat. Több diák a Facebookon arról ír, hogy ez nagyon megnehezítette a hallgatók életét, mert volt olyan nap, hogy többször is ingázniuk kellett Piliscsaba és Budapest között.

Az üggyel kapcsolatban feltettük a kérdéseinket Piliscsaba polgármesterének, ha válaszol frissítjük a cikkünket.

Kiemelt kép: piliscsabai kampusz – Forrás: btk.ppke.hu