Ismerve a kormány rendkívüli aktivitását a vakcinabeszerzésben, Magyarország átoltottsági előnye növekedni fog az európai uniós átoltottsággal szemben – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat újabb részében.

3 százalék jelenleg az átoltottság

Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalán közzétett kisfilmben kitért arra, hogy Magyarországon az átoltottság 3 százalék, míg az európai uniós átlag 2,7 százalék, tehát Magyarországon egy kicsit jobb a helyzet.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Alaposan megszervezett oltási rendszer

Az oltási rendszer rendkívül alaposan megszervezték – folytatta -, az “oltás ritmusa” kizárólag attól függ, hogy Magyarország hogyan tud hozzájutni a vakcinákhoz. Sajnálatos módon az európai szállítások időben és mennyiségben is bizonytalanok, ezért a kormány minden kontinensen tájékozódik a lehetőségek felől – tette hozzá.

FRISS! Müller Cecília közölte: ennyi magyarnál azonosították a brit vírus mutációt itthon

Engedélyezett védőoltások

A miniszter a Magyarországon engedélyezett öt védőoltással kapcsolatban elmondta: amelyekre a magyar gyógyszerhatóság engedélyt adott, azok minden értelemben megbízhatók. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) akkor adja ki az engedélyt, ha a vakcina hatásos, a mellékhatások, szövődmények aránya pedig csekély – emelte ki.

Lelkiismeretesen járnak el az orvosok

Az oltás előtti kivizsgálási protokollal kapcsolatban kijelentette: a magyar orvosok kivétel nélkül lelkiismeretesen járnak el, a megfelelő szakmai háttéranyag birtokában, ami az olthatóság megerősítését is tartalmazza.

Az oltási hajlandóság

Elmondta azt is, hogy a beoltottak vizsgálata az oltás után is folytatódik. Az oltási hajlandóság javulásáról szólva közölte: az emberek megtapasztalták, hogy nem kell félni az oltásoktól, felismerték, hogy mennyi előnye lehet a vakcinának – szemben azzal, hogy valaki fertőzött lesz és végig kell mennie a betegség különböző fázisain.

Ez is érdekelhet: 20 éves férfi a koronavírus járvány egyik legfiatalabb áldozata, meghalt egy 28 éves nő is az elmúlt napon

A járvány dinamikája

A járvány dinamikáját figyelve és az eddigi tapasztalatokra építve lebonyolíthatók a tavaszi írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák – közölte Kásler Miklós.

Megjelent a brit mutáció

Mint azt a BudapestKörnyéke is megírta már Magyarországon is elkezdődött a koronavírus brit mutációjának közösségi terjedése, ezért is fontos a védőoltás – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Ezért is fontos a vakcinázás

A tisztifőorvos jelezte, pénteken megkezdődik az oltás az orosz Szputnyik V vakcinával Magyarországon. Első körben mintegy 2600 adag felhasználására van lehetőség, ezeket Budapesten a Dél-pesti Centrumkórházban, a Szent Imre és a Szent János kórházban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) adják be.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik