Két kezével építette Kurdi ferenc, Kosd polgármestere az egészségházat. Nagyjából plusz 120 millió forint hiányzott a 147 millió forintos keret mellett ahhoz, hogy a megváltozott igényeknek megfelelően készüljön el az új épület a 2400 fős településen. Meg kellett tölteni a csupasz falakat, kétezer méternyi villanyvezetéket kellett a falakba húzni, vagy éppen új helyre ablakot vájni. A polgármester még az otthonába tervezett falat is inkább a közösségnek építette fel.

A facebookon méltatják

Megható poszt látott napvilágot arról, hogy a minap könnyek közt adta át az egészségházat Kosdon, Kurdi Ferenc polgármester. A Vác melletti község a Naszály-hegy lábánál terül el festői környezetben, de nem csak erről kezd híressé válni, hanem az itt élők összefogása miatt is. A napokban ugyanis egy meglepő poszt kezdett terjedni arról, hogy még a polgármester sem riadt vissza a fizikai munkától, hogy mihamarabb elkészüljön az új egészségház. A pénz ugyanis kevés lett volna az épület felhúzásához. De ezt a község első embere nem hagyta annyiban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az elkészült egészségházat néhány napja adták át

Egészségház Kosdon – Forrás: Facebook

Kis híján sírva fakadt

Ezt írták a polgármesterről a Facebookon: “Amikor kiderült, hogy az egészségházra kapott támogatás, a jelentősen megemelt önerő, és a plusz pénz ellenére sem lesz elég, Kurdi Ferenc fogta magát, és beállt dolgozni. A saját két kezével, ha kellett este, hétvégén, polgármesteri munkája mellett, gyakran helyett. Először csak ő. Aztán a barátai, a családtagjai. És felépítették. Közösen. És most, ez a magas, erős ember, amikor köszönetet mondott, kishíján sírva fakadt. Nagyszerű pillanat volt. Köszönöm, hogy vannak Kurdi Ferencek. Miattuk is jobb hely Magyarország.” – írta a posztoló. A történetet azóta 10 ezernél is többen osztották meg, és több ezer lájkot érdemelt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Villanyt szerelt este 10-kor

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkeresésére Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere így emlékezett a nagy építkezésre: „Volt egy kis filmszakadás. De nehéz is megköszönni azt a munkát, amit ez a 15-20 ember véghez vitt, és ez akkor mind eszembe jutott. Rengeteg olyan sztori volt az építkezés alatt, ami ilyenkor feljön az emberben, például amikor este 10-kor megkopogtatták a vállam, hogy mit segítsenek – mondta portálunknak az átadás kapcsán. A polgármester egyébként elmondása szerint csak a szakmáját űzte, amikor a villanyszerelési munkákat kellett elvégezni, hiszen korábban ezzel foglalkozott, még mielőtt polgármesternek állt.

Nem mindenkinek tetszett

Volt azért, aki nem igazán értett egyet az épülő részekkel. Az egyik üres falon ugyanis egy élő növényekből álló falat alakítottak ki, amit a polgármester saját otthonába tervezett, de végül az egészségházba építették fel a feleségével és két vállalkozó is beszállt, hogy létrejöjjön. Ám az átadást követően érkezett a hír, a fal szúrhatta valakinek a szemét, bejelentést tett, és meg is jelentek az ÁNTSZ emberei. A nyolc négyzetméternyi zöld falat alaposan átvizsgálták, és hamarosan a bejelentő is megkapja majd a jegyzőkönyvet a beépített anyagokról, a növényekről és a hozzá tartozó gépészeti elemekről.

Szinte alig látni hasonló falat a fővároson kívül

Forrás: Facebook

Nem rejti véka alá

A polgármester nem titkolta a feljelentést, de erre is tisztelettudóan, higgadtan reagált közösségi oldalán. „Barátom! Az élet rövid. Annyi jó dolog van a világban, amiért érdemes és kell élnünk! Minden percét meg kell tudjuk élni és ha jól csináljuk, talán másoknak is a hasznára lehetünk vele. Szeresd azt amid van, becsüld meg és tiszteld azt amit eddig kaptál tőle. Légy ennek a közösségnek legalább annyira aktív építője és tisztelője, mint amennyire most még nem vagy. Én tudom, hogy tudsz ilyen is lenni mert, ha nekünk sikerült, neked is sikerül majd!” – írta a feljelentőnek címezve.

Közösséget építünk

„Vannak folyamatosan szemben álló emberek, nagy kritikusok, de ez egy fajta visszarántás is a földre nekünk, polgármestereknek. Mert mi vagyunk a közösségért és nem fordítva. A mi feladatunk nem egy pozíció betöltése, hanem a szolgálat. De én úgy vagyok vele, hogy elsősorban magamnak kell megfelelni, mert egyszer el kell számolni magammal, hogy megtettem-e mindent, tudtam volna-e még hozzá tenni adott dologhoz, vagy elsumákoltam-e. Ezért is igyekszem közösséget építeni és kultúrát szeretnénk átadni – mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Kurdi Ferenc.

“Ha nekem megfelel, az már fél siker” – vallja a polgármester

Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere – Forrás: Facebook

Gyűjtést szervezett a tragédiát átélt családnak

Idén márciusban, egy három gyermekes család otthona vált pillanatok alatt a tűz martalékává a településen. A családfő gyanútlanul kertészkedett, és mire feleszmélt, lángokban állt a 150 négyzetméteres rönkház. A családnak mindene odaveszett a tűzben, de szerencsére az Apán és a Nagyapán kívül senki sem volt otthon, így senki sem sérült meg. Ugyanakkor, éppen negyedik gyermekük érkezése előtt földönfutóvá lett a család, akiknek életük újraindításához a falu első embere is hozzájárult. Kurdi Ferenc ugyanis gyűjtést indított a családnak közösségi oldalán, ahol egyébként nagyon aktív.

Életveszélyesek a fából készült házak

Kigyulladt egy százötven négyzetméteres rönkház Kosdon. A tűzoltók kiérkezésekor a ház már teljes egészében égett, nem sok maradt belőle. Nagy kérdés, mennyire biztonságosak a fából készült, úgynevezett rönkházak, amelyekből egyre több van Budapest környékén – írtuk meg idén márciusban.

Még mindig van mit csinálni

De vissza a szép új kosdi egészségházhoz: Az épületet ma már elfoglalhatják az orvosok, és az érkező páciensek is, de a munka így sem áll meg. A környezetet haladó szellemben képzelik el, ennek megfelelően helyet kapott az egészségház előtt egy okos pad is, valamint kis tó, csobogó is épül majd. Volt, aki a jövőben megépülő garázs ajtaját vásárolta meg, mintegy 300 ezer forint értékben. „A változás nagyon lassú, olyan, mint amikor a tanker hajó elkezd kanyarodni a vízen. Egy alkalommal a falu korábbi orvosának özvegye ajánlott fel 200 ezer forint értékben fákat, növényeket. A munka nem áll meg, de bízunk a szerencsében, ami folyamatosan mellettünk állt. De lehet, hogy már nem is csak szerencséről beszélünk – tette hozzá a kosdi polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere