Vigyázat! Ha az OTP hivatalos telefonszámára hasonlító számról hívnak, ne vedd fel, mert adathalász csalók vannak a vonal túlsó végén. Az ügyről már az OTP-nél is tudnak, bizonyára Csányi Sándor nem örül az ügynek és szeretné mielőbb rácsok mögött tudni az elkövetőket. De kik azok az adathalászok, hogyan dolgoznak és hogyan lopják el a pénzünket? Ezt is elmagyarázzuk.

Az OTP nevével élnek vissza

Az OTP nevére szóló telefonszámról hívogatnak csalók banki ügyfeleket. Azt kérik ne dőljön be nekik senki, és semmilyen adatot se adjunk meg nekik, mert megfelelő adatok birtokában ellophatják a pénzünket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Valódinak látszó telefonszám

A 06 40 366 388-as telefonszámról hívogatnak csalók OTP-s ügyfeleket. A telefonszám megtévesztően hasonlít a bank hivatalos számához (06-1/20/30/70 3666-666), és ha bárki beírja a számot egy keresőbe, jó eséllyel azt fogja kapni, hogy az OTP-hez tartozik a szám – figyelmeztet a Napi.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

200 ezer forint a beetető szöveg

A csalók valamilyen adatbázisból hozzáférhettek a banki ügyfelek nevéhez és telefonszámához, mert a nevüket ismerik, és azt is tudják, hogy OTP-s ügyfelek. Az  állítólagos ügyintéző arra figyelmezteti a potenciális áldozatot, hogy van két gyanús, jóváhagyásra váró tranzakciója, ezek értéke 200 ezer forint körüli összeg.

Személyes adatokat is kérnek

Ha nem az ügyfél indította az átutalást, akkor pedig személyes adatokat kérnek a csalók a tranzakció megakadályozása érdekében, és pont ez a lényeg. Gyanútlanul elárulhatjuk féltett banki adatainkat.

Jövedelmező biznisz

Az adathalászat jól jövedelmező üzletág, a csalók kedvenc terepe, mert probléma esetén könnyű eltűnni és a hatóságok lényegében bottal üthetik a gazemberek nyomát.

Valaki mindig ráharap

De mi is az adathalászat? Beszédes a kifejezés, hiszen egy nagy adathalmazból kiválogatják azokat, akiket be lehet csapni. Hogyan? A módszer egyszerű: szerezz jó sok telefonszámot, hívogasd őket végig, mond el a beetető szöveget és lesz, aki ráharap.

Átutalják a csalók maguknak a pénzt

Az adathalászat melós munka, de 100 telefonhívásból egy bejöhet, és ezen milliókat lehet keresni. Ha valaki óvatlanul elárulja a banki kódjait, belépő jelszavát, akkor a csalók azt felhasználva a saját számlájukra utalják az áldozat pénzét.

Villanjon fel a riasztó

Nagyon fontos, hogy mindig villanjon fel a riasztó piros lámpa a fejünkben, ha valaki a banki adatainkat, belépési jelszó, kódot kéri bármilyen oknál fogva. A bankok ilyet soha, semmilyen körülmények között nem kérnek telefonon, vagy e-mailben az ügyfeleiktől.

Csányi Sándor megemelhette a szemöldökét

Az OTP ügyfélszolgálatán tudnak a csalásról és megerősítették, hogy a bank ilyen ügyben nem hív fel telefonon senkit. Csányi Sándor, milliárdos bankvezér talán kissé megemelte a szemöldökét, hogy az internetes csalók megint őket szemelték ki, ugyanakkor a bankár már bizonyára megszokta, hogy a legnagyobb piaci szereplőként az ő nevükkel élnek vissza leginkább, hiszen nekik van a legtöbb ügyfelük. Fontos tehát: legyünk résen, semmilyen kódot, jelszót, személyes adatot ne adjunk meg senkinek telefonon vagy e-mailben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csányi Sándor, az OTP vezére