A Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel a svájci Neue Zürcher Zeitung lapnak elmondta, a védőoltások hamarosan már a csecsemők számára is rendelkezésre fognak állni és úgy gondolja, hogy a koronavírus -járványnak egy év múlva vége lehet, mert a megnövekedett oltóanyag-termelés biztosítja a globális ellátást.

Több vakcinát tudnak gyártani

“Ha megnézzük a termelési kapacitások iparági szintű bővülését az elmúlt hat hónapban, akkor azt találjuk, hogy a következő év közepéig elegendő adagnak kell rendelkezésre állnia, hogy a földön mindenki megkaphassa a védőoltást – mondta Stéphane Bancel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megfertőződnek, akik nem kapnak oltást

Azok, akik nem kapnak védőoltást, természetes módon teszik védetté magukat, mert a delta variáns annyira fertőző. Ily módon az influenza állapotához hasonló helyzetbe kerülünk – tette hozzá a Moderna vezetője.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Biztonságos tele lesz annak, aki oltást kap

„Aki oltat, annak biztonságos tele lehet, aki nem, az azt kockáztatja, hogy megbetegedik és esetleg kórházba kerül. Arra a kérdésre, hogy ez a jövő év második felében a normális állapotba való visszatérést jelenti-e, azt válaszolta: Azt feltételezem, hogy mához egy évre.” – írja a svájci lapra hivatkozva a Portfolio.

Frissítésre szorul a védettség

Bancel elmondta, hogy elvárja, hogy a kormányok jóváhagyják a védőoltásokat a már oltott emberek számára, mert a tavaly ősszel oltott, veszélyeztetett emberek védettsége “kétségtelenül” frissítésre szorul.

Kevesebb hatóanyag van az emlékeztető oltásban

Segítséget jelent, hogy az emlékeztető oltás az eredeti vakcina hatóanyagának csak a felét igényli, ezért gyorsabban lehet biztosítania szükséges mennyiséget, ami most a legfontosabb kérdés a járvány elleni küzdelemben.

Itt az új mutáns

Az emlékeztető oltás az idén még megegyezik az eredetivel, mert Modernának nem volt elég ideje változtatni. “Jelenleg klinikai vizsgálatokban teszteljük a delta variánsra optimalizált változatokat. Ezek képezik majd az alapot a 2022-es emlékeztető oltáshoz. Emellett kipróbáljuk a Delta plus Beta-t is, a következő mutációt, amelyet a tudósok valószínűnek tartanak.”

Nem változik az ára

A Moderna a meglévő gyártósorokat használhatja az új típusú vakcinákhoz is, az oltás ára változatlan marad – mondta a vezető. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

5,8 millió beoltott Magyarországon

A vasárnapi adatok szerint Magyarországon, csaknem 5,8 millióan vannak beoltva koronavírus ellen. 400 ezer 60 évnél idősebb ember még mindig nem adatta be magának a vakcinát, pedig a koronavírus ellen beoltottak sokkal kisebb eséllyel betegednek meg, illetve sokkal enyhébbek a tüneteik – mondta Rusvai Miklós virológus.

Kiemelt kép: illusztráció