Az új esztendő még csak most kezdődött, ez pedig tökéletes alkalom arra, hogy átgondoljuk a munkaerőpiac legújabb fejleményeit. Valószínűleg három fontos trend uralja majd 2022-ben hazánk és tulajdonképpen az egész világ foglalkoztatási tendenciáit: a világjárványból való folyamatos gazdasági kilábalás, a súlyos munkaerőhiány és a távmunkához történő egyre növekvő alkalmazkodás. De persze még mindig jelen van a vírus, amely mindent felforgathat. A Covid19 új hulláma, amelyet az omikron vagy akár egy másik variáns kelthet, továbbra is beleszólhat az állás és munka témájú ügyletekbe.

A munkaadók pozitív kilátásokról számolnak be

Szerencsére napjainkban már érezhető, hogy visszatért a globális munkáltatói bizalom. A munkaadók már erősebb felvételi szándékról számoltak be, mint az előző negyedévben, a legnagyobb az IT-tehetségek és a vendéglátóipari dolgozók iránti kereslet. A vállalatoknak világszerte szakképzett munkaerőre van szükségük ahhoz, hogy elérjék üzleti céljaikat és teljes mértékben részt vegyenek a gazdaság globális fellendítéséért vívott harcban. A tehetséghiány továbbra is fennáll, eközben a szervezeteknek ki kell dolgozniuk egy optimális koncepciót, hogy megfeleljenek a dolgozók igényeinek, miközben nem tévesztik szem elől az üzleti célokat sem.

Erőteljes foglalkoztatásbővülés

2022-ben erőteljes foglalkoztatásbővülésre számíthatunk, hacsak az omikron nem üt be keményen, és ez érezhető Budapest állás övezetében is. Hazánk gazdasági növekedésére 2022-ben egy erőteljesebb felfutás várható, az előrejelzések szerint a GDP növekedése 3-5 százalék körül lesz. A növekedés nagy része a még mindig újranyíló ágazatokból származna, mint például az éttermek, a szállodák, a szórakoztatás, a személyi szolgáltatások és a személyszállítás. Ezek az iparágak viszonylag munkaigényesek, így a további fellendülés elősegíti a foglalkoztatás erőteljes növekedését. Mindazonáltal ez a szektor a legsebezhetőbb egy esetleges omikron által vezérelt új Covid19-hullámmal szemben. Ha az új változat fertőzőbbnek és a vakcináknak ellenállóbbnak bizonyul, mint a delta változat, a gazdasági növekedés valószínűleg lassabb lesz, ahogy azt egyes jóslatok már előre jelezték.

A digitális szerepek iránt a legnagyobb a kereslet

Érdekes látni azt is, hogy szinte globálisan minden iparágban növekedés várható a foglalkoztatás terén. Látható, hogy a digitális szerepek iránt is hatalmas a kereslet. A legerősebb kilátásokról az IT, a technológia, a távközlés, a kommunikáció és a média számolt be, ezt követi a banki, pénzügyi, biztosítási és ingatlanpiaci szektor, valamint az éttermek és szállodák területe.

A munkaadók már tudják, hogy a rugalmasság kulcsfontosságú

Bár Európában még felfutóban van, de várhatóan a munkanélküliség további csökkenésével végül sokkal lassabban lesz, mint az elmúlt időszakban. Az Európai Munkaerőpiaci Barométer szerint a javulás lassulása várható. From vajon mit tehetnek a szervezetekhez, hogy az ilyen körülmények között megtalálják a megfelelő munkaerőt? Bizony tudatában kell lenniük, hogy a rugalmasság kulcsfontosságú ahhoz, hogy a jelenlegi szűk keretekkel rendelkező munkaerőpiacon vonzzák a munkavállalókat. A szervezetek azt várják, hogy a munkaerő vegyesen dolgozzon a helyszíni is a távoli, vagyis otthoni munkaállomásokról, nyilván van olyan szféra, amely esetében a home office fogalma egyáltalán nem értelmezhető. Viszont ez fontos szempont 2021 második negyedéve óta, amikor to munkáltatóknak csak jóval kisebb hányada jósolta to hibrid modellre valued átállás lehetőségét.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattints ide, ha te is kipróbálnád ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!