Ha itt a nyár ugye komám…” dúdolhatta magában Dunakeszi polgármestere, Dióssi Csaba, amikor a minap meglátogatta otthonában A nagy ho-ho-horgász alkotóját, a 91 éves Sajdik Ferencet, akivel rögtön alá is írt egy fontos szerződést.

Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, gömbölyű csokoládé…

Generációk nőttek fel a Pom-Pom meséin, vagy A nagy ho-ho-horgász vicces kalandjain. Ki ne ismerné Gombóc Artúrt, akinek mindegy, hogy milyen volt a csoki, csak csoki legyen. Ezeket az ikonikus mesehősöket a Dunakeszin élő Sajdik Ferenc, Kossuth- és Prima Primissima-díjas grafikus, karikaturista készítette. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rajzok Dunakesziről

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere néhány napja meglátogatta a 91 éves művészt. Ezt írta a település vezetője a közösségi oldalán: „A héten a művész és felesége otthonában jártam, hogy aláírjuk azt a szerződést, amellyel Dunakeszi városának ajándékozta 30 darab Dunakesziről szóló rajzát, hogy azokat kiállíthassuk a dunakesziek számára. A településnek ajándékozott műveken a gyerekkorában kedvelt helyszíneket örökítette meg.” – írta a polgármester.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Dunakeszi a Pom Pom rajzfilmek stílusában

A község dutyija

Sajdik Ferenc a fenti grafikával is meglepte a polgármestert. Lerajzolta, hogyan nézett ki egykor Dunakeszi. A grafika mellé ezt írta: „Régen a téren volt egy békák látogatta talajvizes mocsár, mellette egy ősrégi kocsma, természetesen kuglipályával és hát itt volt a község dutyija” – írja a képre az alkotó.

Képek a városnak

Dióssi Csaba és Sajdik Ferenc- Forrás: Facebook/Dióssi Csaba

Örökké vidám

Saját elmondása szerint Sajdik Ferenc örökké vidám családba született. Édesanyja balerina volt, édesapja, Sajdik Sándor, akinek a nevét Dunakeszin egy utca viseli, hiszen korának legsikeresebb zsokéja volt.

Ludas Matyi és a sztár-rajzfilmek

Az 1960-as években hetente félmilliós példányszámban megjelenő vicclap, a Ludas Matyi című szatirikus lap munkatársa lett. Harminc évig hétről hétre ontotta a szellemes rajzokat. A rendszerváltás után a lap megszűnt, Sajdik Ferenc rajzaival még néhány újságban lehetett találkozni, de az igazi áttörést a rajzfilmek hozták neki.

Pom Pom a közönségsiker

Az első közönségsiker a Pom Pom meséi voltak. 1980-tól 1984-ig vetített magyar televíziós rajzfilmsorozatot Dargay Attila rendezte és Sajdik Ferenc rajzolta. A mesék két főszereplője Pom Pom és Picur volt, de ki ne emlékezne Gombóc Artúrra, Festéktüsszentő Hapci Benőre vagy éppen a Szomorú Szamovárra. A sorozat két évadból állt: az első 1978-ban (14 epizód), a második 1981-ben (12 epizód) készült el.

Nagy dobás A ho-ho-horgász

Sajdik Ferenc másik nagy dobása A nagy ho-ho-horgász volt, amelyet szintén Dargay Attila rendezett. A forgatókönyvet Csukás István és Sajdik Ferenc írta, a zenéjét a 100 Folk Celsius együttes szerezte, a főszerepben Balázs Péter és Mikó István hangja hallható. A sorozat két főszereplője A nagy ho-ho-horgász és a Főkukac. A sorozat két évadból állt (mindkettő 13 epizódból). Az első 1982-ben, a második 1988-ban készült. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dióssi Csaba és A nagy ho-ho-horgász – BPK-montázs