Exkluzív interjút adott Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere az Euronews hírcsatornának. Ebben elmondta, hogy milyen környezetvédelmi céljai vannak és azt is, hogy nem fúrja a stadionberuházásokat, csak mást előbbre venne a listán.

Karácsony Gergely a megválasztásának a sikeréről többek között azt mondta, hogy „Az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjét nem a pártok találták meg, hanem a budapestiek, hiszen egy kétkörös előválasztási folyamat hozta azt az eredményt, hogy lett az ellenzéknek egy olyan jelöltje, akit a budapestiek közvetlenül választottak meg. Mivel valójában a budapestiek szavazatai döntöttek, nem is arról beszéltem a kampányban, hogy az ellenzék jelöltje vagyok, hanem arról, hogy a budapestiek jelöltje vagyok a hatalom embereivel szemben – mondta Karácsony Gergely.

Találkozás a miniszterelnökkel

Szerdán találkozik a főpolgármester a miniszterelnökkel. A kormánnyal való párbeszédről Karácsony Gergely azt mondta, hogy „Én azért tudok a kormánnyal hatékonyabban tárgyalni, mint bárki más, mert nem én tárgyalok a kormánnyal, hanem a budapestieket képviselem. A budapestiek véleményét ismerve ülök le a tárgyalóasztalhoz. Ez az erő sokkal erősebb annál, mint bármelyik politikus gondolná.

Környezetvédelem

A környezetvédelmi programjával kapcsolatban azt osztotta meg a riporterrel, hogy „Budapest a klímaváltozás nagy vesztese lesz vagy lehet, éppen ezért el kell indítanunk azt a folyamatot, hogy Budapest kivegye a részét a klímaváltozás elleni küzdelemből, és szeretnénk elérni azt, hogy a főváros 2030-ra karbonsemleges legyen.

Azt is nagyon fontos látnunk – folytatta -, hogy a zöld átállás, a zöld fordulat a város életében nem feltétlenül jelent gazdasági problémákat. Nyilván finanszírozni kell a beruházásokat, de ne felejtsük el, hogy az egész green-new-deal-godolat az, hogy az európai gazdasági és társadalmi berendezkedést fenntarthatóvá tegyük.

Ez rengeteg munkahelyet teremt – tette hozzá – a gazdasági növekedés lehetőségét is kinyitja, főleg egy olyan korszakban, amikor Európában fel kell készülnünk arra, hogy gazdasági recesszió következik. Én nagyon örülök annak a fejleménynek, hogy az új Európai Bizottság ezt a fajta klímaadaptációs politikát akarja képviselni, és nagyon örülök annak, hogy az is felmerül lehetőségként, hogy az európai nagyvárosok vagy települések közvetlen brüsszeli forrásból tudják megtenni azokat az intézkedéseket, amik a klímaváltozás szempontjából különösen fontosak.”- mondta a főpolgármester.

Stadionok, egészségügy, jövő

A stadionépítésekről is szó volt az interjúban, erről Karácsony Gergely azt mondta, hogy „Én nem vagyok ellene bármilyen beruházásnak, igazából a rangsort szeretném helyreállítani azzal, hogy például azt fogom kérni a kormánytól, hogy egészségügyi fejlesztéseket is valósítson meg, és ha ezek megvalósultak, akkor lehet szó bármi másról.

Nem a beruházások ellen szeretnék fellépni, hanem felhívnám a figyelmet arra, hogy ezek a beruházások más, fontosabb beruházásokat előznek meg. Ez egy rossz sorrend. Először egészségügy, először közlekedés, először a zöld felületek növelése, és ha ezek megvannak, akkor jöhetnek a sportberuházások” – fejezte be Budapest főpolgármestere.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Fotó: részlet az Euronews videójából