A világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került a Semmelweis Egyetem. A Pfizer nemzetközi, INSPIRE klinikai vizsgálóhely minősítésnek köszönhetően még több innovatív vizsgálati programba csatlakozhat be az egyetem, amelyek elősegíthetik a betegek gyógyulását, a hazai szakemberek és egészségügyi ellátás fejlődését.

Gyógyszerkutatás

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., melynek célja a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések elősegítése, ezáltal pedig a hazai betegek gyógyulásának támogatása. A klinikai kutatás terén kialakított együttműködés fokozza a Semmelweis Egyetem kutatási és fejlesztési kapacitását, és hozzájárul a klinikai gyógyszervizsgálatok számának növeléséhez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatékony terápia

Az, hogy egyetemünk a világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került, szakmai felkészültségünk, nemzetközi elismertségünk bizonyítéka – emelte ki dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: a klinikai vizsgálatoknak – mint minden kutatásnak – a végső célja, hogy minél több beteg számára tudjanak az orvosok hatékony terápiát biztosítani.

Megbízható helyszín

A gyógyszerfejlesztés rendkívül hosszú útjának egyik legfontosabb eleme a humán klinikai vizsgálat. Napjainkban világszerte végeznek ilyen kutatásokat, azonban az erőforrások azokra az országokra összpontosulnak leginkább, ahol a klinikai kutatások rendszere előrehaladott és megfelelő minőségű. Döntő tényező a megbízható, kiváló minőségű kutatási helyszínek száma is, ahol a szükséges szakértelem is rendelkezésre áll.

Jobb életminőség

„Áttörések, melyek megváltoztatják a betegek életét. A Pfizer kutatóit és gyógyszerfejlesztőit ez a cél vezérli: olyan készítmények kifejlesztése, amelyek jelentősen javítják az emberek életminőségét.” – mondta el az eseményen dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Top 10-ben Magyarország

Hozzátette: „Büszkék vagyunk a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodásra, és azon dolgozunk, hogy az egyetem és Magyarország továbbra is megőrizze előkelő helyét a klinikai vizsgálatok nemzetközi porondján. Azon országok között, ahol a Pfizer működik, hazánk folyamatosan az első 10 ország között szerepel az elindított klinikai kutatások számát tekintve.” – mondta a Pfizer magyarországi vezetője.

16,4 milliárd

2014 és 2018 között, a Pfizer 16.4 milliárd forintot költött Magyarországon klinikai kutatásokra, 2019-ben 1 milliárd 239 millió forint értékben vettek igénybe magyar szakemberek és intézmények kutatási szolgáltatásait, új terápiás eljárások és gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatásaikban.

Együttműködés

„A Pfizer INSPIRE programjának (Investigator Networks, Site Partnerships and Infrastructure for Research Excellence) célja hosszú távú együttműködések kialakítása a magas színvonalú munkát végző klinikai vizsgálati helyekkel.” – hangsúlyozta Bató Zoltán, a Pfizer klinikai vizsgálatokért felelős szakembere. Kiemelte, hogy a vállalat különféle betegségcsoportokban csak az elmúlt 5 évben már több mint 20 klinikai vizsgálatot folytatott le a Semmelweis Egyetem bevonásával, a megállapodással pedig tovább erősödik az együttműködés.

134 új vizsgálat

A Semmelweis Egyetemen 2020-ban 134 új klinikai vizsgálat indult, a most megkötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jelentősen emelkedhet ez a szám a következő években. Ez hozzájárul az intézmény kutatási teljesítményének növekedéséhez is, ezáltal újabb lendületes lépés afelé, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye, Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé kerüljön.  

Tudományos tevékenység

Mivel a rangsorokban elért eredményekben meghatározó szerepe van a kutatás-fejlesztés és innováció területének, a Semmelweis Egyetem stratégiai célkitűzése az egyetemen folyó tudományos tevékenység minőségének, hatékonyságának, volumenének és bevételt termelő képességének a növelése – emelte ki dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes.

Kulcsszerep

Hozzátette: ennek érdekében új rendszert alakít ki az egyetem a KFI terület támogatására, amely keretében a klinikai vizsgálatokhoz kapcsolódó tevékenységeket is összehangolják. Az innovációs teljesítmény növelésében emellett kulcsszerepet játszanak az ipar és az egyetemi, tudományos szféra közötti együttműködések is, amire jó példa a mostani megállapodás – emelte ki a rektorhelyettes. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fotó: illusztráció – Forrás: MTI/Mohai Balázs