Akit Pfizer/BioNTech és AstraZeneca vakcinával oltottak be, nemigen kerül kórházba, ezt állapították meg a skót kutatók. Közben Magyarországra megérkezett újabb 100 ezer orosz vakcina, azt ígérik, egy hét alatt félmillió ember kapja meg az oltást.

Csökkenti a kórházba került betegek számát

Meredeken csökkenti a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő megbetegedések számát a Pfizer/BioNTech, illetve az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája is – legalábbis a skót kormány tanulmánya szerint. BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kutatás előzetes eredményei

A közegészségügyi szolgálat és több skóciai egyetem kutatói által elvégzett vizsgálat előzetes eredményei azt mutatják, hogy azoknak a körében,

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

  • akiket a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltottak be, 85 százalékkal csökkent a kórházi ellátásra szorulók száma.
  • az AstraZeneca/Oxford-oltóanyag esetében ez a mutató 94 százalék

Már az első dózis után is hatásos

A kutatók mindkét vakcina esetében az első dózisok beadása utáni hatásokat vizsgálták, összehasonlítva a koronavírus ellen még nem beoltott lakossági csoportok kórházi kezelést igénylő megbetegedéseinek statisztikáival – írta az MTI.

80 éve felett is jók az eredmények

A tanulmány szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportnak nyilvánított 80 év feletti korosztályban a két vakcina átlagosan 81 százalékkal csökkentette a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számát. 

A britek már 17,6 milliór embert oltottak be

A december 8-án indult nagy-britanniai oltási kampány kezdete óta eddig 17,6 millióan kapták meg a vakcina első adagját – ez a teljes brit felnőtt lakosság harmada.

100 ezer orosz vakcina

„Hétfő este 100 ezer adagnyi orosz oltóanyag érkezett Magyarországra, amellyel biztosítjuk 100 ezer magyar ember első körös oltását” – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Fontos a gyorsaság

A külügyminiszter azt írta: „A gyorsaság rendkívül fontos az oltások vonatkozásában, hiszen ha csak egy nappal tudjuk előrehozni az oltási menetrend végrehajtását, 100-150 ember életét meg tudjuk védeni, több mint kétezer ember megfertőződését tudjuk megakadályozni és 10-15 milliárdnyi kártól tudjuk megmenteni a magyar gazdaságot”.

Brit mutáció

Takács Péter, az Országos Kórházi Igazgatóság főigazgató-helyettese a Hír TV-nek azt mondta, a szakemberek egyértelmű véleménye, hogy az emelkedő betegszámok a brit mutációnak köszönhetők.

Több kínai vakcinát is vizsgáltak

A főigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy 7-8 vakcinakutatás futott párhuzamosan Kínában, ezek közül 3-4 volt igazán komolyan vehető. Ezt a magyar hatóságok vizsgálták. Az lett kiválasztva, melynek a hatásossága is bizonyított és nem tapasztaltak az oltás során súlyosabb mellékhatásokat.

A kínai vakcina a mutánsok ellen is hasznos lehet

„Többféle mutáns ellen is hasznos lehet a Sinopharm, komoly betegséget egy védőoltás sem fog okozni” – mondta Takács Péter

Hetente félmillió ember

„Azt látjuk, hogy körülbelül félmillió embert be lehet oltani hetente. Nagyon jól teljesítenek az oltópontok és a háziorvosok is. Úgy néz ki, hogy a kínai vakcina napokon belül felhasználhatóvá válik. Szerdán vagy csütörtökön megkaphatják a háziorvosok”– tette hozzá az Országos Kórházi Igazgatóság főigazgató-helyettese. BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Rosta Tibor