Hatalmas vita, kifütyülés és vastaps. A pilisi kőbánya újranyitása miatt összehívott lakossági fórumon pont az nem volt ott, akit mindenki várt, így senki sem kérdezhetett semmit a bánya tulajdonosától, attól a cégtől, amely robbantással bányászna két pilisi település határában.

Ahogy azt pár napja itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk egy mészkőbányát akarnak újranyitni Pilisvörösvár és Pilisszántó között. A bánya jelentős zaj és porszennyezéssel járna, robbantanának is. Óriási a felháborodás, sem a civilek, sem a leginkább érinett települések vezetői sem akarják, hogy ismét működjön a bánya.

Hétfő este lakossági fórumot tartottak, ahol gyakorlatilag elszabadultak az indulatok. A bánya tulajdonosa pedig megfutamodott, hiszen nem mert elmenni és szembenézni a helyiekkel.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A három hektáros kőfejtő újranyitását idén júniusban kezdeményezte a C & C Property Holding Kft. nevű cég, amiről csak annyi derült ki, hogy két éve alapította az akkor 23 éves Ladányi Krisztián Attila, akiről pedig csak annyit tudni, hogy a Fővárosi Közterületfenntartó focicsapatának igazolt focistája volt a 2014/15-ös szezonban. Igaz, Ladányi akkor még nem sejthette, hogy egyszer bányát fog nyitni, mert a kavics-, homok-, agyagbányászat csak idén került fel az egyfős cég tevékenységi körei közé – írja a 444.hu.

Az eddig ismert tervek szerint 2027-ig folytatná a kitermelést a területen, de ehhez még működési engedélyt kell kapnia a környezetvédelmi hatóságtól.

Pilisvörösvár és Pilisszántó polgármesterei ellenzik a bánya újranyitását, a hatóság emberei a törvényekre hivatkoznak, azt mondják, hogy ők mindent a jogszabályok szerint fognak tenni. Miután a közönség célpontjai lettek finomítottak, árnyaltak és azt mondták, hogy van olyan helyzet, amikor a lakosság tiltakozása miatt nem adnak ki engedélyt.

A bánya újranyitási ügye folytatódi fog, hiszen a beruházónak fél éve van, hogy újraindítsa az eljárást. Amikor ezt megteszi, meg kell jelennie a helyiek előtt, hogy bemutassa a részletes terveket, amiket egyelőre sem az érintett önkormányzatok, sem a hatóságok nem ismernek.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Youtube